Kinematografska saradnja Rima i Beograda zaslužuje jače i trajnije veze

Subota, 17. oktobar 2020. 11:59
Autor: OS
Izvor: OS

Povodom održavanja manifestacije Festivala italijansko- srpskog filma koji se odrzava u Beogradu od 17. -25. oktobra 2020. godine u u prostoru Jugoslovenske kinoteke, u Italijanskoj ambasadi je 17.10. 2020. godine organizovana konferencija za novinare.


Foto: Ogledalo Srbije

Kulturna asocijacija “Excellence International”, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom, ministarstvom kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije (MIBACT), kao i sa Institutom Luće/Činečita i Eksperimentalnim filmskim centrom, predstavila je peti Festival italijansko-srpskog filma.

Festival se održava na obe lokacije Jugoslovenske kinoteke u Beogradu uz poštovanje svih mera zdravstvene predostrožnosti.

Festival je posvećen savremenom italijanskom filmu i predstaviće šest filmova novije produkcije. Pošto se ove godine navršava 100 godina od rođenja čuvenog Alberta Sordija u znak sećanja na rimskog glumca biće prikazana retrospektiva filmova u kojima je igrao glavnu ulogu. Alberto je bio veliki prijatelj Federika Felinija.

U holu jugoslovenske kinoteke biće postavljena i izložba fotogragija posvećena filmskoj karijeri Alberta Sordija.

U ambasadi italije, prezentaciju italijansko-srpskog filma otvorio je Njegova Ekselencija ambasador Italije Karlo Lo Kašo.
„Prema našem mišljenju duga saradnja u oblasti kinematografije između Rima i Beograda zaslužuje da bude obnovljena i ponovo pokrenuta. U ovim teškim trenucima važan je ovakav događaj koji nam vraća poverenje, nadu i utehu i lepo je što svi zajedno cenimo vrednost umetnosti i kulture“, rekao je ambasador republike Italije.


Foto: Ogledalo Srbije

Reč je prepustio Gabrijeli Karluči, umetničkom direktoru festivala i promoterki događaja.

„Želela bih da se zahvalim ambasadoru koji je uvek podržavao naše aktivnsti. Zahvalila bih se i gospođi Paoli Kordone, direktorki italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, koja uvek podržava naše prijekte, Marijanu Vujoviću, direktoru Kinoteke, koji je na neki način i osnovao ovaj festival“, rekla je Gabrijela Karluči.

Istakla je da je srećna što je u Beogradu i da se oseća kao kod kuće, Beograd je njena druga kuća , grad sa energijom u kome ima puno prijatelja.

„Producentska kuća Jervolino Entertaiment predstavila je film Čekajući Varvare, koji je kandidat za oskara. Filmovi mogu da budu prikazani samo na onlajn platformama, a film Čekajući varvare prikazivaće se i u salama. Reč je o izuzetno lepom filmu koji je rađen po romanu nobelovca Đozefa Kesija, glavna uloga pripala je Džoniju Depu. Predložila bih i film Pinokio, koji je bogato kostimiran“, istakla je Gabrijela Karluči.


Foto: Ogledalo Srbije

„Zbog okolnosti u kojima smo se našli drago mi je što ćemo moći da predstavimo publci moderne i klasične italijanske filmove u Beogradu.“, istakao je Marijan Vujović, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Andrea Jervolino osmislio je i platformu TA-Ta-Tu a čitava tehnologija je urađena u Srbiji.

„Kulturne i kreativne industrije u Italiji su veoma značajan segment i predstavljaju oko 6 odsto bruto državnog proizvoda, a zapošljavaju 1.5 miliona ljudi“ rekla je Paula Kordone, direktorka Italijanskog instituta kulture u Beogradu.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA