Nagrade BAFTA - "Nomadland" osvojio najviše priznanja, Entoni Hopkins je najbolji glumac

Ponedeljak, 12. april 2021. 18:31
Autor: OS
Izvor: OS, Bafta

Svečanost dodele nagrada Britanske akademije za filmsku i TV umetnost (BAFTA) održana je protekle dve večeri u Londonu, ali na nešto skromniji način, i bez prisustva publike, zbog pandemije koronavirusa ali i zbog smrti princa Filipa.


Ceremonija dodele nagrada koja je uživo prenošena, održana je u Rojal Albert holu, a nominovani filmski radnici učestvovali su uglavnom onlajn.

Nagradu za najbolji film, a i najviše BAFTA nagrada (4) ove godine dobilo je ostvarenje "Nomadland".

Pored "Nomadlanda", ostvarenja 2Otac", "Mank", "Minari" i "Promising Young Woman" bili su favoriti sa po šest nominacija.

BAFTA nagrada za najbolju mušku glavnu ulogu dobio je ser Entoni Hopkins, za film "Otac", u kojem je maestralno dočarao život čoveka koji je oboleo od demencije. 


Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Frensis Mekdormand za ulogu u ostvarenju "Nomadland".

I priznanje za najbolju režiju pripalo je Kloi Žao za film "Nomadland". Ovaj američki film govori o zajednici ljudi koji žive u kombijima, putujući ogromnim prostranstvom američkog zapada i suočavajući se sa brojnim problemima koje takav život nosi.

"Nomadland" je osvojio nagradu i za najbolju kinematografiju. Film "Nomadland" rediteljke Kloi Žao, već je osvojio Zlatni globus i pobrao brojne pozitivne kritike na venecijanskom filmskom festivalu.

Nagradu za najbolju mladu zvezdu u usponu dobila je Baki Bekrej, koja je prvu ulogu ostvarila u filmu "Rocks". 

Najbolji dokumentarac je Netfliksov film "Moj učitelj, hobotnica" a najbolji animirani film koji je ove godine poneo BAFTA nagradu je "Soul".


Kada je reč o sporednim ulogama, nagrađeni su Danijel Kaluja za ulogu u drami "Juda i crni Mesija" i , Juh Jung Joun za rolu u ostvarenju "Minari". 

Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala je Kristoferu Hemptonu i Florijanu Zeleru za film "Otac", dok je i kategoriji Najbolji originalni scenario nagradu ponela Emerald Fenel za film "Promising Young Woman".
"Sound of Metal" je ostvarenje kome je pripala ovogodišnja BAFTA nagrada za montažu. 

Za najbolji film van engleskog govornog područja proglašen je Another Round a za najbolji britanski film Promising Young Woman. 

Inače, nagrada BAFTA, kao i Zlatni globus, tradicionalni su pokazatelji toga ko bi mogao da osvoji prestižnu nagradu Oskar čija je dodela za ovu godinu najavljena za 25. april.

Ovogodišnja svečanost dodela nagrada BAFTA sastojala se iz dve ceremonije, prva je održana 10. aprila, a druga u nedelju 11. aprila.

Tokom prve večeri, dodeljene su tehničke nagrade, i među dobitnicima su "Ma Rainey's Black Bottom"za najbolji kostim i šminku, kao i ostvarenja 2Tenet", "Rocks" i "Mank".

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA