Saradnja Italije i Srbije u oblasti TV produkcije ubrzano jača - Ambasador Italije za Ogledalo Srbije

Nedelja, 18. oktobar 2020. 06:08
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: OS

U Ambasadi Italije u Beogradu, novinarima su predstavljeni detalji Festivala Italijansko-srpskog filma, koji traje od 17. do 25. oktobra.Peto izdanje festivala posvećeno je savremenom italijanskom filmu i predstaviće šest filmova novije produkcije. Takođe, festival je prilika da se obeleži i sto godina od rođenja čuvenog Alberta Sordija – glumca iz Rima, dobitnika brojnih nagrada iz oblasti kinematografije.

O retrospektivi njegovih ostvarenja, formi i programu festivala, kao i projekcijama, čitajte u našem posebnom tekstu. Na konferenciji su govorili Njegova ekselencija, ambasador Italije u Srbiji gospodin Karlo lo Kašo, umetnički direktor festivala Gabrijela Karluči, Marjan Vujović, ispred Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Paola Kordone ispred Italijanskog kulturnog centra kao i predstavnik Filmskog centra Srbije Gordan Matić.


Njegova ekselencija, ambasador Italije u Srbiji gospodin Karlo lo Kašo (Foto: Ogledalo Srbije)

Osim kulturne saradnje, koja je najavljena i očekivanim Sporazumom, Italija i Srbija već duže vreme ostvaruju međusobnu privrednu saradnju na visokom nivou. Svoje mesto, svakako ima I filmska industrija.

Na srpsko tržište došla je produkcijska kuća „Jervolino“. Baviće se između ostalog i produkcijom animiranih filmova. Planirani su brojni projekti.

Inače, italijanske firme, kojih je u Srbiji oko 600, zapošljavaju skoro 30 000 ljudi.

Kreativna industrija u Italiji učestvuje u BDP-u te države šest odsto, i vredi oko 95 milijardi evra. Zapošljava 1,5 miliona ljudi.

Njegova ekselencija, ambasador Italije gospodin Karlo lo Kašo, rekao je za Ogledalo Srbije da je kultura polje u kojem saradnja dve zemlje tek treba da pokaže pun potencijal.

„Svih prethodnih godina, mi smo zaista mnogo radili na tome kako bismo obogatili sadržajem našu saradnju koja već dugo traje. Pored ekonomske komponente, takođe je kultura jako važna u našem bilateralnom odnosu. Ne samo zato što su italijanski jezik i kultura važni i venjeni ovde uSrbiji, nego na neki način omogućavaju i svakodnevni život ovde u Srbiji. Pozitivan je odjek na sve ono što ovde radimo, i vidimo veliki potencijal koji tek treba da se iskoristi“, rekao je Lo Kašo.

Festival je mesto gde se upravo dešavaju takve stvari vezane za saradnju, a očekuje se i poseban sporazum o saradnji. Sa Festivala u tom smislu, šalje se poruka nade.

Za naš portal, govorila je i umetnički direktor Festivala italijansko-srpskog filma Garbrijela Karluči.


Garbrijela Karluči (Foto: Ogledalo Srbije)

„Otvorena je u Srbiji ispostava produkcije Jervolino koja zapošljava stručnjake, i koja, osim zapošljavanja, radi i na njihovom usavršavanju. Za pun kapacitet, Jervolinu treba oko 580 zaposlenih, kada dostugnu pun ritam rada za proizvodnju audio-vizuelnog sadržaja. Za sada je tu 200 radnika iz Srbije. To je jedan mali doprinos Andree Jervolina kada je reč o zapošljavanju. I Vlada Srbije investira, kako bismo dobili visokokvalitetno osoblje“, rekla je Karluči.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA