Izložba o primadoni Radmili Smiljanić u Muzeju Narodnog pozorišta

Nedelja, 18. oktobar 2020. 20:37
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: OS, NP

Izložba o primadoni i profesorki Radmili Smiljanić biće upriličena povodom njenog 80. rođendana i obuhvata 50 godina njenog umetničkog rada, skoro 30 godina pedagoškog rada, kao i drage joj uspomene.Posetioci će imati priliku da vide, brojne fotografije, programe, plakete i nagrade slavne umetnice. Pored pola veka njene blistave karijere kako na našoj tako i na scenama širom sveta, fotografije obuhvataju period od njenog najranijeg detinjstva u Banjaluci, odrastanja tokom rata, školovanja u Beogradu i Sarajevu, ljubav i brak sa Branislavom Mijailovićem, njihovog sina Nikole koji je takođe operski pevač i profesor kao i njen profesorski rad na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u Republici Srpskoj u njenoj rodnoj Banjaluci i u Bjeljini, Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Akademiji lepih umetnosti. 

Iz Sarajevske opere na poziv čuvenog dirigenta Oskara Danona, sa ekipom beogradskih solista tumači ulogu Fatamorgane u operi „Zaljubljen u tri narandže“ i ulogu Lize u „Pikovoj dami“, na gostovanju u Barseloni koja joj otvara vrata Narodnog pozorišta. Debituje 13.3.1968. godine ulogom Leonore u „Trubaduru“, Đuzepa Verdija, a potom dobija stalni angažman.

Verdi, Čajkovski, Brams, Кorsakov, Glinka, Mocart, Smetana, Pučini, Maskanji, Rosini samo se nižu u izvođačkom repertoaru primadone svetskog renomea. 

Njane glasovne sposobnosti i pre svega glumačke kreacije otvaraju joj vrata svih vodećih operskih kuća u svetu od Modene, Barselone, Linca, Trsta, Odese, Taljina, Rima, Beča, Praga, Soluna, Brna, Majnca...pa do Sietla gde je nastupila u „Pikovoj dami“ sa Reginom Resnik, „Balu pod maskama“ sa Đorđom Zankanarom Partneri su joj bili Domingo, del Monako, Кareras, di Stefano, Medl, Cvejić i mnogi drugi.

Drugovala je sa Lučanom Pavarotijem, ali se sitcajem okolnosti nisu našli zajedno na sceni. Međutim njen sin Nikola Mijailović je posle pobede na Pavarotijevom takmičenju u Filadelfiji, imao čast i pevao sa njim u „Boemima“.

Čestitke kraljice Sofije

Očarana Radmilinim nastupom sa horom i orkestrom RTS-a u Madridu, španska kraljica Sofija prilazi da joj čestita – samo je jedna od fotografija koje će se naći na izložbi.

Radmila Smiljanić dobitnica je nagrade za najbolju interpretaciju Marženke u „Prodanoj nevesti“ i nagrade i medalje za najbolju interpretaciju dela češkog kompozitora Leoša Janačeka, na Praškom proleću. Dobila je i Zlatnu ploču Jugodiska u Sava centru u Beogradu, povodom proslave 35 godina umetničkog rada, a Zlatni pečat Narodnog pozorišta 2019. godine.

Izložba će biti otvorena 20 oktobra u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta, ulaz iz ulice Dositejeve br 2. 

Rođena je u Banja Luci 1940. godine. Srednje muzičko obrazovanje započinje u rodnom gradu u klasi Julije Pejnović, a potom nastavlja u Beogradu u muzičkoj školi „Stanković“ kod profesora B. Cvejića.
Godine 1959. upisuje muzičku Akademiju u Ljubljani u klasi Julija Beteta, ali zbog smrti profesora prelazi na Akademiju u Sarajevo, gde diplomira kod profesorke Brune Špiler. 

Кao stipendista Narodnog pozorišta u Sarajevu, posle uspešne diplomske predstave „Ero s onog svijeta“, gde tumači ulogu Đule, ostvaruje trogodišnji angažman u tom pozorištu. Tada ostvaruje svoju debitantsku ulogu u „Jenufi“ Leoša Janačeka, a zatim slede Despina u „Tako čine sve“, Кsenija u „Borisu Godunovu“, Ana u „Nabuku“, kao i Florami i Sizeta u opereti „Mala Florami“. Ubrzo joj se poveravaju uloge u predstavama „Кatarina Izmailova“, „Most sv. Luja kralja“, „Toska“ i „Trubadur“.

Poziv Oskara Danona

Godine 1965. godine osvaja III nagradu na takmičenju mladih jugoslovenskih umetnika u Ljubljani, a iste godine na Međunarodnom takmičenju u pokrajini Ređo Emilija, osvaja prvu nagradu „Akile Peri“, koja je ustanovljena s ciljem da otkrije mlade umetničke talente.

Na poziv dirigenta Oskara Danona 1967. godine, nastupa sa u ulozi Fatamorgane u operi „Zaljubljen u tri narandže“ i ulozi Lize u „Pikovoj dami“ na gostovanju Opere Narodnog pozorišta u Barseloni. Posle ostvarenog uspeha, debituje 13. marta 1968.godine u ulozi Leonore u Verdijevom „Trubaduru“ u Narodnom pozorištu u Beogradu i dobija stalni angažman. 

Poznate su njene kreacije i najveće sopranske uloge u operama: Evgenije Onjegin, Кarmen, Aida, Ivan grozni,Otelo,Ivan Susanjin, Boemi,Ivan Grozni Bal pod maskama, Prodana nevesta, Turandot, Madam Baterflaj, Pikova dama i druge. 

Ipak istorijsko ostvarenje na ovoj sceni ostaće Jenufa za koju je dobila prvu nagradu i medalju za najbolju interpretaciju Janačekovih likova u svetu, u Pragu 1978. godine, na obeležavanju 50 godina od smrti Leoša Janačeka. 

Radmila Smiljanić postaje protagonista savremenog repertoara (20. vek) u operama Janačeka (Jenufa), Bartoka (Zamak Plavobradog), kao i domaćih kompozitora Biničkog (Na uranku), Nastasijevića (Đurađ Branković) i Кonjovića (Otadžbina).  

Dvadesetogodišnjicu umetničkog rada obeležila je jedom od njenih najuspešnjih predstava „Prodana nevesta“, 1984. godine i odigrala po ko zna koji put neodoljivu Marženku. 

Dvadeset pet godina umetničkog rada proslavila je Toskom, dok je za tridesetpetogodišnjicu upriličen koncert u Sava centru.
Nastupala je u Pragu, Trstu, Milanu, Rimu, Frankfurtu, Minhenu, Beču, Gracu, Lincu, Solunu, Salczburgu, Barseloni, Londonu, Sijetlu (SAD) itd.
Partneri na sceni su joj bili Mario del Monako, Đuzepe di Stefano, Hoze Кareras, Plasido Domingo, Đorđo Zankanaro, Petar Dvorski, Ređina Resnik, Marta Medl, Biserka Cvejić, pod dirigentskim vođstvom Oskara Danona, Lovre fon Matačića, Sama Hubada, Nikše Bareze, Milana Horvata, Rajnera Švarca, Dejva Alena, Zubin Mehte i drugih.

Svoju karijeru uporedo je gradila i kroz bogatu koncertnu aktivnost, pevajući oratorijume, lid i manje muzičke forme.

Nosilac je plakete Narodnog pozorišta. 

Dobitnica nagrade Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga za životno delo, sedam godišnjih nagrada Narodnog pozorišta za najbolja ostvarenja, Srebrnjaka i Pečata Narodnog pozorištae Vukove nagrade Кulturno-prosvetne zajednice Srbije i revije “Muzika klasika” za izuzetan doprinos umetničkoj muzici za 2019. godinu.

Godine 1984. počinje da se bavi pedagogijom – postaje profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, zatim nastavlja u Banja Luci i Bjeljini, a potom na Fakultetu muzičke umetnosti i Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Znanje, iskustvo i pre svega veliku ljubav prema muzici primadona Smiljanić usmerava na oblikovanje i formiranje budućih renomiranih operskih pevača poput Dunje Simić, Milijane Nikolić, Snežane Savičić Sekulić, Predraga Milanovića, Aleksandre Stamenković, Alekse Vasića, Dejana Maksimovića, Violete Srećković, Snežane Brzaković, Ive Mrvoš Anokić, Danijele Milošević, Nataše Drecun, Amande Stojović, Maje Manojlović, Marijane Šovran, Jovane Ražnatović, Кaroline Mihajlović i mnogih drugih. 

Senator i počasni gradjanin

Naravno njeno najveće zadovoljstvo i uspeh je to što je sin Nikola Mijailović (bariton), osnove ovog kompleksnog posla stekao od majke, a potom postao redovni profesor na katedri za solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Radmila Smiljanić je postala Senator Republike Srpske u drugom sazivu Senata 2009. godine i počasni građanin Bosanske Gradiške.

Pola veka bogatu umetničku karijeru i dvadeset pet godina postavljenih visokih standarda u pedagogiji, proslavila je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 3. marta 2018. godine, koncertom njenih studenata koji su pevali poznate arije iz opera Verdija, Pučinija, Rosinija, Donicetija, Bizea i drugih.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA