"Kalkanski krugovi" su nas prikovali za ekrane – šta očekujemo da vidimo u nastavku

Četvrtak, 15. april 2021. 17:45
Autor: Maja Stojanović
Izvor: OS

Ko je pratio svih deset epizoda serije „Kalkanski krugovi“ verovatno očekuje razrešavanje brojnih pitanja koja priča nameće. Nastavak i odgovore publika bi zaslužila da vidi i dočeka u drugoj sezoni.


Foto Printskrin, Jutjub

Činjenica je da je druga sezona skoro neupitna stvar, jer je toliko toga u poslednjoj, desetoj epizodi serije započeto. Koliko je u završnici bilo odgovora, toliko je bilo i postavljenih pitanja.

Svenarista Đorđe Milosavljević, za medije je govorio da će gledaoci dobiti odgovore na više nego misteriozne dileme, ali prosečan gledalac, ima još nedoumica.

Ko je zapravo Baba Guba, da li će se ipak graditi hotelski kompleks u Zabranu, ima li on ipak neku kulturnu ili istorijsku vrednost, šta se dešava sa ljubavnom mladalačkom pričom i Dejanom (Vojin Ćetković) i Verom ( Nataša Ninković), da li će, i kako tu svoje prste umešati Svetlana (Nina Janković), koja je dalja sudbina Petra, Veliborovog (Žarko Laušević) sina...

To su samo neka od nedorečenih pitanja, a sigurno ih ima bar još dvostruko više.

Kada se sve sabere, čini se da je razjašnjeno poreklo meštana sela Do, da je mafijaški krug u koji je mlada Miona (Ivana Zečević) bila upletena razbijen, da je Veliborova istina „ogoljena“, da je mlada Zdravkina kći Dara, prva Veliborova komšinica (Zlatija Ocokoljić) rešila da „živi svoj život“...

Isto tako nam je jasno i da je Milanka (Nina Nešković) rešila da rodi dete i odustane od abortusa, a da je Saša (Bojana Stojković) ipak otkrila ženu u sebi.

Bora (Mima Karadžić) stavlja do znanja da je smotuljke od čaršava sa kosom i ostalim sitnicama, u Zabran nosio kao neki vid molbe Baba Gubi i samim tim, kod gledalaca, bar za sada, nestaje doza sumnje koja je okruživala lik čudnog vlasnika lokalne prodavnice. Izgleda je nekom vrstom bele magije, kao prostodušni čovek sa sela, samo želeo najbolje svojoj deci (iz lične perspektive)

Branka Pujić, koja tumači lik Borine žene Bilje, nema posebnu mističnost, i jednostavno donosi ulogu brižne majke sa sela, koja po svaku cenu želi da decu obrazuje i pošalje u „gradski život“. No, možda se njen karakter promeni u nastavku priče, a isto važi i za lik Nele Mihajlović koja tumači Danicu, i koja je tokom serije isključivo prikazivala brižnu ali otresitu suprugu, domaćicu i majku mladog Stefan, koji boluje od astme (Filip Hajduković) i zbog koga su navodno rešili da se porodično presele na selo.


Lik Stefana takođe daje prostora za nastavak uzbudljive priče, jer se ne zna kako će Miona preboleti Bojana (Pavle Mensur ), i da li će želeti da posle nekoliko trzavica koje su imali, nastavi vezu sa Stefanom.

Potka u istinitim događajima

Dosta je teorija, pitanja i pretpostavki, a naročito sve dobija posebna ton ako znamo da je deo priče koja se karakteriše delom i kao horor, ima osnovu u istinitim događajima.

O tome šta i koliko Zabran daje a šta uzima, govoriće se, verujemo i u drugom serijalu koji mnogi željno iščekuju.

Veliborove reči “Zabran nekome daje, a nekome uzima” u poslednjoj epizodi, pokazale su se tačnim u smislu da Maksa (Marko Gvero) zaista oseća fizički boljitak, ali da se u skladu sa tim njegova žena Danica oseća sve lošije.

Čini se da je najveća nedorečenost u liku kojeg tumači Igora Đorđević (pukovnik Konstantin Marković).


Foto Printskrin, Jutjub

Markovića gledamo od samog početka u fleš bekovima u kojima se pojavljuje kao neko ko u Zabranu ima određene veze sa nepoznatom ženom koja rađa u osamljenoj kućici, dok je parvo iznenađenje njegovo pojavljibanje u liku mladog urbanog momka koji dolazi po Svetlanu i pporučuje joj da se “mane istraživanja o Dolu”.

Svetlana je više nego nedefinisan lik i nemoguće je “do kraja je pročitati”. Dok na nju možemo gledati kao na zaista otvorenog mladog stručnjaka za kulturnu baštinu koja želi da otkrije misterije Zabrana, ipak ostaje crv koji nas nagoni da razmišljamo možda i u drugom pravcu.


Foto Printskrin, Jutjub

Uspela je da zavede Dejana, prilično je nestabilna, tajanstvena, a na kraju krajeva, kaže da je u Zabranu “videla sebe”, posle čega smo videli kako ona ili baba Guba nanosi Maksi povrede po licu.

Baba Guba po verovanju meštana ume da ispuni želju, a videli smo da Milanka cepa čaršaf (spremajući se verovatno da i sama nešto poželi i odnese u Zabran), pa se pitamo i to - u kom pravcu će dalje teći ispunjenje tih želja.

Svetlana ili Vera

Možda najveće pitanje za mnoge je ono koje se tiče toga sa kim će Dejan odlučiti da ostane u vezi. Sa Svetlanom ili Verom? Možda ni sa jednom. Da li će se vratiti u Beograd ili će ostati da radi kao arhitekta na velikom projektu u Dolu, posle negativnih iskustava sa nepoštenim saradnicima iz prestonice?

Nataša Ninković se našla u ulozi seoske učiteljice kojoj se posle 20 godina javlja stara ljubav. Ma koliko se trudila da je realizuje, nešto što se prikazuje kroz simboliku kalkanskih krugova, a koji kao lokalizam znače da je nešto ograničeno i zabranjeno, ne dopušta da se ljubav dalje razvije.

Inače, naša slavna glumica je pod velikim utiscima sa snimanja serije, i izjavljivala je kako joj je bila čast da prvi put radi zajedno sa Žarkom Lauševićem, do te mere, da je nekada “na setu bila čak i histerična”.


Foto Printskrin, Jutjub

Poslednja scena iz desete epizode za mnoge je verovatno ostala i najupečatljivija. Kada se Dejan susretne 2oči u oči" sa Baba Gubom, dobija od nje narukvicu, koju tokom serije viđamo i na ruci malenog dečaka koji redovno u zabranu prati pukovnika Markovića. Šta je značenje te narukvice? Eto još jednog pitanja.

Kada stignemo do zvezde serije, koja je nesumnjivo Žarko Laušević, naravno uz Ćetkovića kao nosioca priče, ne možemo a da ne postavimo million pitanja i sigurno da bismo ih sva postavili kada bismo se našli u četiri oka sa Veliborom.

Šta će biti s Petrom, kako ga je krio toliko dugo, da li je Petar ubio čoveka, i ko će za to biti odgovoran, šta zapravo tačno radi sa bolesnim životinjama i koje su to lekovite biljke kojima može da izleči skoro svaku boljku…Ko je kome rod, brat, sestra i – zašto?


Foto Printskrin, Jutjub

I za kraj, odnosno za početak, tu su i Zdravkine (Jadranka Selec) reči – “bunar” i “kula”. Njih nalazimo i u pismima oficira Markovića. Koje značenje imaju i šta s tim ima Dejanov otac Momčilo (Voja Brajović) koji Zdravku poziva da mu se pridruži “na onom svetu”? Ako bude nastavka, Brajović bi verovatno imao malo veće angažovanje.

A pitanje o tome – ko je stvarno Baba Guba, verovatno zahteva još deset epizoda da bi se objasnilo otkud ona u Zabranu, koja joj je uloga, kako živi, ili ne živi i šta joj je cilj…

Sigurni smo da je na scenaristi i kreatoru serije Milosavljeviću, reditelju Milanu Karadžiću, kao i na ostalim članovima ekipe veliki zadatak da nas u novom serijalu provedu kroz, izgleda neiscrpne motive mitologije naših prostora iz prošlog veka.

Sam kreator serije Đorđe Milosavljević, govorio je o tome da je inspiracija za Kalkanske krugove potekla upravo iz nekadašnjeg sela iz okoline Užica koje se zvalo Gubin Do. To mesto opisao je u svom delu o Srbiji 19. veka istoričar Vladimir Jovanović.

Najteža kletva - majčinska

Tu je i narodno verovanje o kletvi, onoj najtežoj majčinskoj, koju baca dok udara kamen o kamen.
Kaže da je u startu napisao scenario za prvih pet epizoda u kojima se radnja dešava u prošlosti, ali da ih je kasnije prilagodio, kako bi kopča sa sadašnjošću bila veća. Iskorišćeni su samo neki delovi i to se pokazalo kao uspešna formula. Dokaz za to je višemilionsko gledalište.

Gordana (Vesna Čipčić), Verina majka kroz komentarisanje obnavljanja veze Dejana i Vere napominje da je "prošlost živa, čak i kad neko pokušava da je zaboravi ili sakrije". Možda se u tome krije i poruka “Kalkanskih krugova”, koji su žanrovski udaljeni od onoga što smo do sada navikli da gledamo u terminu večernjih serija na domaćim TV kanalima.


Foto Printskrin, Jutjub

Serija je inače snimljena na planini Bukulji u selu Jalovik a delom u Beogradu a osim velikih TV imena Lauševića, Ćetkovića, Nataše Ninković… pružila je šansu mladim TV licima.

Ivana Zečević, mlada beogradska glumica i muzičarka, ostvarila je svoju prvu veliku glavnu TV ulogu u Kalkanskim krugovima.


Foto Printskrin, Jutjub

I Olivera Bacić je privukla posebnu pažnju ulogom lokalne kafanske pevačice.

View this post on Instagram

A post shared by Olivera Bacić (@oly_faith_)


Rođena u Velikoj Plani, ova mlada glumica, pevala nam je u "Kalkanskim krugovima" evergrin narodnjake i oplemenila brojne emotivne scene, kojima je dala poseban doživljaj uz note Tome Zdravkovića ili Luisa.

Autor: Maja Stojanović

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA