Od „Sladoleda“ do „Hotela Babilon“ - Gavran Fest

Četvrtak, 22. oktobar 2020. 21:52
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: Ogledalo Srbije, Madlenianum,

Srbija je peta zemlja na svetu u kojoj se održava festival ovog veoma plodnog hrvatskog autora, koji je napisao preko 50 drama, a čiji komadi su doživeli 380 premijera širom sveta.


Sa konferencije

Ovo je prvi festival kod nas, a već 11. festival po redu koji će se održati od 22. do 25. oktobra, na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Inicijator festivala i direktorka gospođa Madlena Zepter i selektorka programa Ana Radivojević Zdravković su se u odnosu na trenutnu situaciju odlučile za dva ansambla iz Beograda sa predstavama NOĆ BOGOVA (22.10.) i TEŠKO JE REĆI ZBOGOM (datum će biti naknadno objavljen), ansambl iz Niša sa predstavom SLADOLED (24.10.), koji je već uspešno gostovao na našoj sceni i za kraj festivala Gavran teatar iz Zagreba sa monokomedijom HOTEL BABILON (25.10.).

Sastavni deo festivala je i promocija Odabranih drama Mira Gavrana o kojima će govoriti dramaturg i teatrolog Venko Andonovski , kao i javno čitanje njegove drame PIVO u subotu 24.10. u 12 časova na Belle Etage-u.
 
Na konferenciji su govorili:
Ana Radivojević Zdravković, selektorka festivalskog programa i direktorka Drame Madlenianuma koja je istakla da je Madlenianum odlučio da pokrene ovaj festival baš zbog toplog prijema na koji nailaze drame gospodina Gavrana, jer on piše o živim ljudim čiji su odnosi svugde isti i u Srbiji, i u Hrvatskoj, i u Indiji, gde se takođe igraju drame Mire Gavrana. Prvi susret sa dramama Mire Gavrana je bio povodom prvo čitanja, a potom po glasovima publike postavke njegove drame Tajna Grete Garbo na sceni Madlenianuma, koju je nekoliko sezona maestralno igrala Tanja Bošković u naslovnoj ulozi.Miro Gavran, autor komada, koji je emotivno zahvalio organizatorima i glumcima što se u ovim izazovnim vremenima festival održava, i istakao da je publika sigurnija u pozorišnim dvoranama nego u kafićima ili javnom prevozu. On je povodom festivala još izjavio:
“U protekle 33 godine u Srbiji sam imao 16 teatarskih premijera, a jedna od najuspješnijih bila je Tajna Grete Garbo u Operi i teatru Madlenianum s Tanjom Bošković u naslovnoj ulozi. Zbog toga sam izuzetno srećan što su vodeći ljudi Teatra Madlenianum poželeli da organizuju 11. Gavran fest, čime je Srbija postala peta zemlja koja mi je ukazala tu čast, nakon Slovačke, Poljske, Češke i Nemačke. Srećna okolnost je da u ovome trenutku imam nekoliko izvrsnih živih predstava na repertoaru srpskih teatara sa sjajnim glumcima, pa se usuđujem verovati da će ovaj festival biti kvalitetan i da će pružiti zadovoljstvo ljubiteljima teatra“,Dejan Lutkić, je govorio ispred Teatra Tri glumca ističući da on i njegove kolege Vojin Ćetković i Nebojša Cile Ilić ovaj komad igraju već pet godina, uvek sa radošću i radoznalošću, da ga na neki način “džeziraju”, jer uvek posle predstave raspravljaju o odnosu vlasti i umetnika, o čemu komad govori. Lutkić je istakao da Gavran piše za glumce I da oni zato uživaju da igraju njegov komad, koji su odigrali preko 100 puta širom sveta. A za večerašnju predstavu je ostalo još malo karata.

Nažalost druga predstava festivala TEŠKO JE REĆI ZBOGOM je morala biti pomerena zbog bolesti glumice. Menadžment Opere i teatra Madlenianum traži novi termin igranja, a publika može da vrati karte na blagajnama Madlenianuma do 29. oktobra.


 
Predstavu SLADOLED koja se izvodi u subotu 24. oktobra je predstavila Miljana Nenadov, direktorka marketinga Narodnog pozorišta iz Niša. Specifičnost ove predstave je da prati odnos majke i ćerke kroz period od 60 godina, sve nežnosti, nedoumice, razmimoilaženja, a u ovoj predstavi uloge tumače prava majka i ćerka - Ivana Nedović i Nađa Nedović Tekinder. Iako ova predstava ima kratak životni vek, već je učestvovala na pet festivala, pa i na Gavran festu u Pragu, i svugde je bila toplo primljena.

Na kraju konferencije govorila je Mladena Gavran, supruga i glumica predstave HOTEL BABILON koja će se izvesti u nedelju 25. oktobra. Ovu predstavu, koja je inače prva postavljena predstava Teatra Gavran, osnovanog 2002. Godine, Mladena je odigrala preko 200 puta i posle kratke stanke predstava je obnovljena upravo na zahtev publike. U ovoj monokomediji Mladena Gavran igra 11 različitih uloga, što je bio naročiti izazov jer pored Slovakinje igra i muški lik. Predstava je osvojila brojne pozorišne nagrade.
 
Opera i teatra Madlenianum su primenili sve epidemiološke mere da se izvođači i publika osećaju bezbedno, jer je Madlenianum vaše bezbedno mesto susretanja.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA