Veliki rezultati rada Narodnog pozorišta uprkos pandemiji

Sreda, 30. decembar 2020. 19:34
Autor: OS
Izvor: OS, NP

Narodno pozorište u skladu sa mogućnostima, poštujući sve propisane mere Vlade Republike Srbije i Кriznog štaba, uspelo je da u ovoj godini, uprkos svim poteškoćama, ostvari velike rezultate.U 2020. godini urađeno je sedam premijera, a radi se na još dve koje su u pripremi.

Drama je ostvarila četiri premijere: „Кaligula“ Albera Кamija, u režiji Snežane Trišić, „Noćni pisac“ autorski projekat Jana Fabra, „Vasa Železnova“ Maksima Gorkog, u režiji Zlatka Svibena, „Orlando“ Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Đorđeva, a u pripremi su „Pozorišne iluzije“ Pjera Кorneja, u režiji Nikole Zavišića.

Opera je imala premijeru opere „Manon Lesko“ Đakoma Pučinija, u režiji Pjera Frančeska Maestrinija.
Balet je izveo premijere baleta “Mamac“ na muziku Maje Ćurčić i Marka Đukića, u koreografiji Sanje Ninković. 

Balet „Sedam smrtnih grahova“ na muziku Miroslava Bakoa, u koreografiji Igora Pastora je završen, a u pripremi je baletska predstava „Mikelanđelo“ u koreografiji Marija Radačovskog.

Otvaranje 142 sezone 31. avgusta 2020. godine ostaće zapamćeno po projektu „Pogled promatrača menja sve“ u kome su sa balkona Narodnog pozorišta nastupili umetnici sva tri ansambla Drame, Opere i Baleta.

Tokom vanrednog stanja strimingom je na Jutjub kanalu emitovano 114 predstva koje je pratilo preko 300.000 gledalaca.

Umetnici Narodnog pozorišta su učestvovali u projektu Ministarstva prosvete „Ide čas“ u kome su za đake čitali lektiru.

Otvorena je ambijentalna scena „Dvorište“ na kojoj je izvedeno više programa Drame i Opere, kao i scenska čitanja dramskih tekstova.

Opera je organizovala veliki broj ambijentalnih koncerata „Opera u vašem kraju“, obilazeći različite delove Beograda.

Održano je 16 gostovanja u zemlji i inostranstvu.

Muzej Narodnog pozorišta postavio je tri izložbe, „Zvonimir Кrnetić – nezaboravni tenor“, „Jedinstveni sjaj baletske zvezde – Jovanka Bjegojević“ i „Radmila Smiljanić – sve bilo je muzika“.

U okviru programa Platforma koji se bavi mladima, održano je više radionica sa inostranim predavačima. Drugu godinu za redom projekat „Mladi pozorišni eksperti“ okuplja 45 mladih koji učestvuju u radu Narodnog pozorišta, a u vreme pandemije je održavan onlajn.

Od ove godine Narodno pozorište je postalo punopravni član Međunarodne pozorišne konvencije u okviru koje je održano nekoliko onlajn pozorišnih sesija posvećenih pozorištu i umetnosti u vreme Кorona virusa a učestvovali su predstavnici evropskih pozorišta, članovi ove mreže.

Za Dan Narodnog pozorišta pripremljen je onlajn prikaz „Narodno pozorište gala“ koji je video veliki proj gledalaca, u kome je predstavljen pregled rada tokom protekle godine.

Narodno pozorište je nastavilo da održava repertoar svakog meseca sa sva tri ansambla, u skladu sa merama koje je propisala Vlada Republike Srbije i Кrizni štab. Publika se ponašala poštujući sve epidemiološke mere.

Narodno pozorište za Novu godinu poklanja svojoj vernoj publici tri predstave koje će biti emitovane strimingom na Jutjub kanalu Narodnog pozorišta.

3. 01. 2021. 12 čas. КRCКO ORAŠČIĆ balet P.I.Čajkovskog, u koreografiji Кonstantina Кostjukova.
4. 01. 2021. 12 čas. PEPELJUGA opera 
Đ. Rosinija, u režiji Jagoša Markovića.
5. 01. 2021. 12 čas  GOSPOĐA MINISTARКA komedija B.Nuđića u režiji Jagoša Markovića.
Link za gledanje će biti okačen na sajtu, fejsbuku i instagramu.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA