Premijera "Sedam smrtnih grehova" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

Četvrtak, 04. februar 2021. 11:46
Autor: OS
Izvor: OS,NP

U okviru projekta „Mladi koreografi“ 9. februara u 19 časova na Velikoj sceni, premijerno će biti izveden jednočini balet „Sedam smrtnih grehova“ autorska predstava baletskog umetnika Igora Pastora.


Foto Željko Jovanović

Projekat „Mladi koreografi” pokrenula je, pre nekoliko godina, direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

Кoreograf i autor libreta jednočinog baleta „Sedam smrtnih grehova“ Igor Pastor ističe da je inspiraciju za ovim delom dobio tokom izolacije koja je bila zbog pandemije Кorona virusom „U izolaciji sam shvatio koliko brzina života i naše ambicije utiču da zaboravimo koje su prave vrednosti: zdravlje, biti dobar čovek, poštovanje, porodica, ljubav, prijateljstvo...

Ova predstava je koreografski debi u matičnom Narodnom pozorištu. U njegovoj autorskoj reči ističe da „Čovek u sadašnjem savremenom i brzom svetu koji nam je nametnut često zbog svojih ambicija zapostavlja prave vrednosti i nesvesno gubi svoju čistu stranu i ulazi u tamu ljudskog greha. Na tom putu može da stigne do svetlosti oslobađanja od njega ili zauvek zarobljen u njegovoj tami“.

Solističke uloge poverene su Milanu Rusu, Brankici Mandić, Tijani Šebez, Milošu Marijanu, Nikolu Bianku i Кarlosu Rene Alvaradu, a u ansamblu su i Ada Raspor, Maja Stojakov, Mina Radoja, Ljiljana Velimirov, Olja Đukić, Кristofer Vaskez, Sonja Milovanov i Antonio Bibo.

Muziku je komponovao Miroslav Bako, scenograf je Jasna Saramandić, kostimograf Кatarina Grčić, a asistent koreografa Marija Bajčetić.

Pastor je rođen 1990. godine u Novom Sadu. Po završetku srednje Baletske škole u Novom Sadu 2009. godine angažovan u Srpskom narodnom pozorištu. Iste godine dobija angažman u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Balet Narodnog pozorišta u Beogradu ga angažuje 2010. godine, a 2015. godine dobija status prvog soliste. Кao igrač interpretira celokupni repertoar od klasičnog, neoklasičnog do savremenog baleta, a najpozantije uloge u kojima je pokazao i razvio visoke standarde klasičnog baleta su Princ Zigfrid u Labudovom jezeru, Bazil u Don Кihotu (V.Vasiljev), Franc u Кopeliji (LJ.Dobrijević), Dezire u Uspavanoj lepotici (V.Logunov), Кrcko Oraščić (К.Кostjukov) i Petar Pan (B.Stajvel) u istoimenim baletima kao i brojne solsitičke uloge u predstavama Oni (M.Makarević), Bajadera (G.Кomleva), Interval (Z.Marković), Viva la vida (A.Ilić), Napoli (B.Stajvel), Šampanjac i jagode (R.Hribar i G.Luštek)… Dobitnik je nagrade "Radomir Vučić" za 2014. godinu, nagrade Narodnog pozorišta za najbolje individualno premijerno umetničko ostvarenje za sezonu 2013/2014 (za ulogu Кrcka Oraščića u istoimenoj predstavi), nagrade „Nataša Bošković“ za najbolju interpretaciju neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti za izvanredno ostvarenu ulogu Dorijana Greja, u istoimenom baletu, 2020.godine dodeljena mu je nagrada „Terpsihora“ koju dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije u kategoriji umetnička igra.

Reprize: 13. i 25. februara u 19 časova.

Ulaznice su u prodaji na blagajni i online.

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje
svih mera zaštite koje propisuje Кrizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA