Džoker ima najviše nominacija za Oskara, čak 11

Sreda, 15. januar 2020. 02:25
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: OS

Film sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi - „Džoker“ osvojio je 11 nominacija za Oskara, među kojima su nominacija za najbolji film, režiju i glavnu mušku ulogu. Po deset nominacija imaju filmovi Kventina Tarantina „Bilo jednom u Holivudu“, Martina Skrosezea „Irac“ i Sema Mendesa „1917“ .Počelo je objavljivanje nominacija od strabe Američke filmske akademije.

Statuetu Oskar u kategoriji Najbolji film osvojiće autori filmova Džoker, Priča o braku, 1917, Bilo jednom mu Holivudu, Parazit, Irac, Ford v FerrariJojo Rabbit i Male žene.

Za najbolju mušku ulogu takmiče se Antonio Banderas za ulogu u filmu Bol i slava, Leonardo Dikaprio (Bilo jednom u Holivudu), Adam Drajver (Priča o braku), Hoakin Finiks (Džoker) i Džonatan Prajs (Dvojica papa). 

U trci za Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu su Sinitija Erivo (Harijet), Skarlet Johanson (Priča o braku), Sirša Ronan (Male žene), Šarliz Teron (One su bombe) i Rene Zelveger (Džudi).

Za nagradu za sporednu mušku ulogu takmiče se Tom Henks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Entoni Hopkins (Dvojica papa), Bred Pit (Bilo jednom u Holivudu), Džo Peši (Irac) i Al Paćino (Irac).

Oskara za režiju mogli bi dobiti Bong Džun Ho (Parazit), Sem Mendes (1917), Tod Filips (Džoker), Martin Skorseze (Irac) ili Kventin Tarantino (Bilo jednom u Holivudu).

Kako trenirati zmaja – Skriveni svet, Priča o igračkama 4, Izgubio sam telo, Klaus i Nedostajuća karika su animirani filmovi koji su nominovani za nagtadu Akademije.

Za najbolji strani film kandidati su poljski Korpus Kristi, makedonska Zemlja meda, Jadnici iz Francuske, Bol i slava iz Španije i Parazit iz Južne Koreje. 

Ceremonija 92. dodele nagrada Američke filmske akademije biće održana 9. februara i, kao i prošle godine, neće imati domaćina svečanosti.

TV mreža Ej-Bi-Si tradicionalno će prenositi ovaj događaj. Broj gledalaca dodele Oskara porastao je prošle godine za 12 odsto – na 29,6 miliona.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA