Šta sve znamo o dodeli prestižne nagrade “Oskar”

Nedelja, 25. april 2021. 11:24
Autor: OS
Izvor: Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Nagrada Američke filmske akademije priznanje je koje dodeljuje Američka akademija filmskih umetnosti i nauka / Academy of Motion Picture Arts and Sciences/, u čast priznavanja kvaliteta u filmskoj industriji. Nagradu za svoja ostvarenja dobijaju reditelji, glumci i pisci.


 Foto: Pixabey

Svečana ceremonija na kojoj se dodljuju nagrade, jedna je od prestižnih I najuglednijih na svetu. Takođe je i najstarija svečanost dodele nagrada u medijima, pored “Gremi” nagrade za muziku, “Zlatnog globusa”, nagrade za sve oblike vizuelnih medija, “Toni”, nagrada za pozorište i “Emi” nagrada za televizijska ostvarenja.
 
Akademiju filmskih umetnosti i nauka osnovao je šerf studija “Metro-Goldwyn-Mayer”, Luis B. Majer.
Prva ceremonija dodele nagrada održana je 16. Maja 1929. godine, u hotelu “Ruzvelt”, u Holivudu.
Prvi dobitnik Oskara bio je glumac Emil Janings, za ulogu u filmovima "Poslednja zapovest" (The Last Command) i "Put svega živog" (The Way of All Flesh).
 
Kako je nagrada dobila ime?

Prvih nekoliko godina nagrada dodele “Oskara” nije privlačila pažnju, prvi direktan TV prenos u crno beloj tehnici bio je 1953. godine, a u boji 1966. godine.
Prema jednoj od mnogih verzija, bibliotekarka Akademije Margaret Herik, je videvši nagradnu statuu, uzviknula: “Izgleda kao moj ujak Oskar”.

Glasanje I nagrade

Za Oskara glasaju svi članovi Akademije, mada glasanje nije obavezno, pa većina ljuid glasa samo u svojim kategorijama.Tako je za osvajanje nagrade u pojedinim kategorijama dovoljno samo nekoliko stotina glasova.
Od 1934. godine za nagradu se nominuju filmovi koji su prikazani u bioskopima u proteklih 12 meseci.
 
Ko je vlasnik “Oskar” statuete
 
Pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 34 cm i teška 3.85 kg. Označava viteza napravljenog u “Art deko stilu”, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.Od 1950, statuete su bile zakonski zaštićene uslovom da nijedan dobitnik, kao ni njegovi potomci, ne sme da proda statuetu, ukoliko je prvo ne ponudi Akademiji za jedan američki dolar. Ako dobitnik odbije ovo, Akademija zadržava statuetu. Nagrade koje nisu bile zaštićene ovim dogovorom, prodate su na javnim i privatnim aukcijama za šestocifrene sume.
 
Ko je osvojio najviše nagrada “Oskar”?
 
Ketrin Hepbern je šampionka po broju dobijenih Oskara za glumu. Ona je prestižnu statuu dobila čak četiri puta za glavne uloge u filmovima Ladolež (1933.), Pogodi ko dolazi na večeru (1967.), Zima jednog lava (1968.) i Na Zlatnom jezeru (1981). Za petama su joj Džek Nikolson i Meril Strip, sa po tri dobijena oskara.


 Glumica Glen Klouz, Foto: Tviter

Inače, američka glumica Glen Klouz nominovana je osmi put za glumačkog Oskara. Ali prilikom svih sedam prethodnih nominacija, otišla je kući praznih ruku.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA