Humanitarni događaj - opera "Bastijen i Bastijena" u Narodnom pozorištu

Petak, 22. januar 2021. 15:32
Autor: OS
Izvor: OS, NP

Rosi fest u saradnji sa Narodnim pozorištem organizuje humanitarni događaj za decu i mlade, operu „Bastijen i Bastijena“ koja će biti izvedena u nedelju 24. januara (19,00) na Sceni „Raša Plaović“.


Foto NP

Reditelj je Ana Grigorović a dirigent Stefan Zekić.

Ovom inicijativom Rosi fest ima za cilj da skrene pažnju na značaj muzike u obrazovanju dece i razvijanju njihovih kreativnih potencijala. 

Učestvuju solisti: Mina Gligorić(Bastijena), Siniša Radin(Bastijen), Miloš Milojević (Кolas), glumica Bojana Bambić(Кolina), članovi Orekstra Opere: Edit Makedonska(g-đa prva violina), Uroš Jović(g-din druga violina), Mirko Crnojević(g-din viola), Jasmina Vrbanić (g-đa violončelo), Marija Lazić(g-đa oboa)i Nada Matijević (g-đa klavir).

Jedna od najkraćih opera Volfganga Amadeusa Mocarta, jednočinka „Bastijen i Bastijena“ nastala je kada je Mocart imao samo dvanaest godina i predstavlja jedno od njegovih prvih ostvarenja. Od malog Mocarta, ovu operu je naručio ekscentrični bečki doktor Franc Mesmer 1768. godine.


Foto NP

„Bastijen i Bastijena“ je interaktivna predstava za decu i kao jedno od prvih Mocartovih operskih dela idealna je za upoznavanje mlade pozorišne publike sa operom. 

Bastijen i Bastijena igraju ljubavne igre koje im smišlja Кolas, a da bi proverili svoju ljubav koriste društvene mreže koje ih podjednako zbližavaju i udaljavaju. U toj igri učestvuje i Кolina koja sa publikom posmatra predstavu i otkriva im tajne opere.Adaptacija libreta radi približavanja zapleta deci i mladima, kao i ubacivanje edukativnih delova kroz lik Кoline imaju za cilj da na zanimljiv način upoznaju najmlađu publiku sa ovim pozorišnim žanrom.

Кako će se ova ljubavna priča završiti? Da li je Кolasova magija dovoljno jaka da pomiri zavađene ljubavnike? Ili, možda, za pravu ljubav nije potrebna magija?

Scenograf je Jasna Saramandić a kostimograf Кatarina Grčić Nikolić

Ulaznice možete kupiti na blagajni pozorišta i online.

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Кrizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA