Drugačiji obim 17. festivala Čembalo, živa umetnost - Ars vivendi clavicembalum

Petak, 13. novembar 2020. 14:54
Autor: OS
Izvor: OS, KCB

Program 17. festivala Čembalo, živa umetnost – Ars vivendi clavicembalum održaće se ove godine u smanjenom obimu i pod posebnim uslovima, 16. i 17. novembra, od 19:30 časova, u Svečanoj sali Skupštine Grada.  U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, koncerti će biti snimljeni bez publike i dostupni samo online.


Bojana Dimković

Kulturni centar Beograda je 2003. godine pokrenuo festival posvećen promociji čembala kao solističkog i kamernog instrumenta epoha od šesnaestog veka do savremenog doba, a tokom godina bogatu literaturu pisanu za čembalo prestavljali su renomirani čembalisti iz Evrope i Srbije. Ove godine na Festivalu će tokom dve večeri nastupiti četvoro domaćih čembalista mlađe generacije, koji su bez obzira na okolnosti, ili upravo zbog njih, osmislili i pripremili zanimljive koncertne programe. Zbog okolnosti, planirana gostovanja čembalista iz Austrije i Francuske odložena su za 2021. godinu.

 Prvo veče Festivala čine koncerti dve čembalistkinje koje su na beogradskoj sceni aktivne preko deset godina. Na 17. izdanju Festivala, predstaviće svoje programske koncepcije zasnovane na posvećenom istraživačkom radu. Jovana Topalov je svoj koncert posvetila muzičkom prijateljstvu Johana Jakoba Frobergera i Luja Kuprena, a Bojana Dimković svojim resitalom osvetljava zapostavljen opus kompozitorki druge polovine 18. veka.


Jovana Topalov
 
Drugo veče Festivala prilika je da poslušamo debitantski nastup mlade čembalistkinje Mej Mansouri, kao i resital Milana Popovića koji svojom programskom koncepcijom ističe važnost muzike i umetnosti u teškim vremenima, u doba katastrofa na čiji ishod je bilo nemoguće uticati.

Kulturni događaji se i dalje održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, a uz izvođača i organizatore, broj mesta za publiku u Svečanoj sali Skupštine Grada smanjen je na 50.

Zbog ovih ograničenja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koje veče) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune.

Do kraja nedelje, snimak koncerata će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan nedelju dana svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog ograničenja. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, koncerti će biti snimljeni bez publike i dostupni samo online.

Ponedeljak, 16. novembar u 19.30 PRVO VEČE FESTIVALA
Amis à Paris – muzičko prijateljstvo Johana Jakoba Frobergera i Luja Kuprena Koncert čembalistkinje JOVANE TOPALOVŽensko stvaralaštvo u drugoj polovini osamnaestog veka Koncert čembalistkinje BOJANE DIMKOVIĆ

Utorak, 17. novembar u 19.30 DRUGO VEČE FESTIVALA
Zanimljivosti neobičnog u baroku Koncert čembalistkinje MEJ MANSOURIBal pod maskama – muzika iz vremena velikih epidemija Koncert čembaliste MILANA POPOVIĆA

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA