"Viva Mocart" na sceni Narodnog pozorišta 7. novembra

Četvrtak, 05. novembar 2020. 19:27
Autor: OS
Izvor: OS, NP

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u subotu, 7. novembra (20.00) biće održan Кoncert Opere Narodnog pozorišta pod nazivom „Viva Mocart“ .


Foto: NP

Na koncertu će, uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića i u režiji Ivane Dragutinović Maričić, učestvovati prvaci Opere Dragoljub Bajić, Dejan Maksimović i Nenad Jakovljević, polaznici Operskog studija „Borislav Popović“, članovi Hora pod upravom Đorđa Stankovića i članovi Gudačkog kvarteta Orkestra Opere (koncert majstor Edit Makedonska - violina I, Snežana Dragićević, violina II, Mirko Crnojević, viola i Siniša Jovanović, violončelo). 

U okviru programa, koji će biti otvoren popularnom serenadom „Mala noćna muzika“, biće izvedene i horske kompozicije, kao i arije iz opera „Don Đovani“, „Figarova ženidba“ i „Čarobna frula“. 

Opera nastavlja seriju tematskih koncerata u novembru koji je ovoga puta posvećen Volfgangu Amadeusu Mocartu (1756-1991), slavnom austrijskom kompozitoru i pijanisti, jednom od najznačajnijih i najuticajnijih svetskih kompozitora klasične muzike.


Foto: NP

Njagova muzička zaostavština na svim područjima muzičkog stvaranja je veoma bogata i sadržajna. 
Mocart je komponovao klavirske sonate, četvororučne kompozicije, fantazije, sonatine, 43 violinske sonate, kvartete, klavirske trije, jedan kvintet za klarinet i gudačke instrumente, devet gudačkih kvarteta, pet gudačkih kvinteta, po jednu misu i rekvijem, 49 simfonija, osam violinskih i 25 klavirskih koncerata, četiri koncerta za flautu, po jedan za klarinet i fagot, četiri za rog i jedan dvostruki koncert za flautu i harfu, oko 30 serenada, brojne divertimenate... 

Napisao je 19 opera od kojih su se posebno izdvojile – „Don Đovani“, „Figarova ženidba“, „Otmica iz saraja“ i „Čarobna frula“, koju je završio tri meseca pred smrt. 

Svoje poslednje delo „Rekvijem“, koje je komponovao po porudžbini za nepoznatog čoveka, nije uspeo da završi, ali je to uradio njegov učenik Franc Zismajer.  

Prvi tematski koncert u ovom mesecu, pod nazivom „Viva Pučini, održan je 4. novembra - slede „Viva Verdi i Verdijeve heroine“ (12.11.) i „Najlepši ljubavni dueti i arije iz operskog repertoara Narodnog pozorišta“ (21.11.). 

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Кrizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.       

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA