Verona – grad u koji stižu Julijina pisma

Nedelja, 12. januar 2020. 18:24
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: Ogledalo Srbije, Foto: Piksabej

Grad koji je osnovan u četvrtom veku, Verona grad večne ljubavi. Nalazi se na severu Italije, u pokrajini Veneto. Svoju nezavisnost stekla je 1107. godine.

Mnogi je smatraju draguljem srednjovekovne kulture i umetnosti. Gradska palata i rimski teatar Arena samo su neka od velelepnih zdanja. Arena je sagrađena u prvom veku i u njoj se danas održavaju pozorišne i operske predstave, za koje su karte rasprodate mesecima unapred.Grad ima puno crkava romanskog, gotskog i renesansnog stila, muzeje i jednu neobičnost, koja je u neku ruku i turistička atrakcija. Reč je o kompleksu grobnica porodice Skaliđeri iz 14. veka, jedinstvenom po tome što su članovi te bogate porodice, suprotno hrišćanskom verovanju da telo treba predati zemlji, sahranjeni u uzdignutim grobnicama, kako bi bili što bliže bogu.U tom lepom gradu živeo je i čuveni Dante Aligijeri (1265‒1321), autor „Božanstvene komedijeˮ, a često je u njega svraćao i Julije Cezar.

Ali Verona je ipak najpoznatija kao grad u kome se rodila ljubav između Romea i Julije. Melodrama Vilijema Šekspira ostaje najčuvenije delo o mladima koji su zbog ljubavi žrtvovali svoje živote i postali simbol tragične, ali večne ljubavi.
Najveća atrakcija grada je čuvena Julijina kuća i balkon na kome je čekala Romea, a na zid Julijine kuće postavljena je tabla sa Šekspirovim stihovima.Kuća je muzej u kome su mnogi predmeti originalni antikviteti iz 14. i 17. veka.

U unutrašnjosti dvorišta kuće je Julijina bronzana statua u prirodnoj veličini, a za statuu se vezuje neobično verovanje. Svaki posetilac koji želi da ima sreće u ljubavi treba da dodirne Julijinu desnu dojku i poželi svoju želju.Da bi se ljubavne želje ostvarile potrebna je i ljubavna poruka koja se obično zapiše na papirić, a on se zalepi na zid Julijine kuće.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA