Dvorski kompleks na Dedinju opet otvara vrata posetiocima

Nedelja, 26. jun 2022. 19:33
Autor: OS
Izvor: Kraljevski dvor

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина су свечано отворили туристичку сезону за 2022. годину и позвали све заинтересоване да посете Дворски комплекс и придруже се обиласцима које организује Туристичка организација Београда.Пре повратка Краљевске породице у Србију, Дворски комплекс је био затворен за јавност, а отварање за посетиоце била је једна од првих важних одлука старешине Краљевског дома – Њ.К.В. Престолонаследника Александра.„Веома сам срећан што отварамо још једну туристичку сезону у Дворском комплексу! Након прекида који је донела пандемија, драго нам је што смо поново отворени за посетиоце. Скоро је 21 година од како смо се моја породица и ја вратили у Србију, у наш дом где припадамо. Тада сам донео одлуку да отворимо наш дом за посете. Наслеђе које су овде оставили мој деда, Краљ Александар I и отац, Краљ Петар II, историја и сећања која Дворски комплекс чува су величанствени. Веома је важно да се онa пренесу, посебно нашим млађим генерацијама. Желим да људи у Србији и свету могу да виде и осете сву ову историју и традицију коју има дом наше породице, који од нашег доласка више није „забрањени град“.Ако се ми не поносимо својом славном прошлошћу, ако нисмо ми ти који је негујемо и говоримо другима о њој, нико други то неће учинити уместо нас. Организовани туристички обиласци су најбоља прилика да се види ово прелепо место, „осети“ наша славна прошлост и научи нешто ново. Срећни смо што можемо да вас дочекамо у нашем дому”, рекао је Њ.КВ Престолонаследник Александар.Представнике медија који су овом приликом били на првом обиласку дочекали су у Краљевском Двору Њихова Краљевска Височанства и господин Миодраг Поповић, в.д. директора Туристичке организације Београда. У пратњи професионалног туристичког водича имали су прилику да уживају у истом обиласку као и туристи када дођу у посету комплексу – видели су Краљевски Двор, Бели Двор, Дворску капелу Светог Андреја Првозваног и Дворски парк.Туристе ће, када то буде могуће због обавеза, дочекивати и поздрављати и Њихова Краљевска Височанства. Обилазак представља пријатну шетњу од једног и по сата ради упознавања историје, наслеђа и културе наше земље.Господин Миодраг Поповић се захвалио Њиховим Краљевским Височанствима на сарадњи и још једном истакао да је Дворски комплекс једна од највећих туристичких атракција у Београду.

Туристичка организација Београда (ТОБ) организује посете Дворском комплексу викендом – сваке суботе са почетком у 9:30 и у 12:30 часова, једaн обилазак са вођењем на српском, други на енглеском језику. Улазница купљена код Туристичке организације Београда укључује организовани аутобуски превоз од Трга Николе Пашића до Дворског комплекса – окупљање туриста за полазак је у 9:30 и у 12:30 часова.

Цена улазнице је 1000 динара за одрасле, и 650 динара за повлашћене категорије (ђаке, студенте и пензионере). Број људи у групи ограничен је на максимално 30 посетилаца.За информације и резервације, туристи могу да посете Туристички информативни центар у Београду, Кнез Михаилова 56, тел: 011 26 22 798, и-мејл: bginfo.knezmihailova@tob.rs, вебсајт www.tob.rs

Школе, студенти и удружења пензионера могу да обиђу Дворски комплекс на Дедињу и у најављеним групним посетама сваког радног дана од 9 до 15 часова уз обавезно обавештење Канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра најмање 7 до 10 дана унапред, на телефон 011 306 4014 или путем и-мејла: kancelarija@dvor.rs.

Свака група мора да има најмање 10, а највише 30 посетилаца. Вебсајт: www.dvor.rs

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA