Kako se rahladiti, kada nemate klimu, ili ne radi

Subota, 06. avgust 2022. 20:48
Autor: OS
Izvor: OS

Klima ne radi, a napolju - vrućine! Šta činiti? Ovih dana tempreture prelaze i 35. podeok, pa je svaku obavezu dodatno teško završiti, naročito ako ste napolju.


Piksabej

Kada ste kod kuće ili u poslovnom klimatizovanom prostoru - može biti lakše, ali, uvek može da se dogodi da se klima uređaj pokvari.

Takođe, postoje i oni koji er kondišn nemaju, ili ga još nisu ugradili, Neophodno je rashladiti se, naročito ako ste preko dana aktivni tako da vam mi dajemo nekoliko jednostavnih saveta o tome - kako da lakše podnesete vrućine ako u stanu nemate klimu...

Zamračivanje prostorija

Spustite sve roletne ili venecijanere, drapere... Tako ćete smanjiti jačinu sunčevih zraka u najtoplijem delu dana.


Ako na prozoru nemate roletne, možete preko njega postaviti pamučni čaršaf ili stolnjak, koji ste prethodno navlažili vodom. Odškrinite prozor samo malo, kako bi se rashlađeni vazduh počeo kretati.S vremena na vreme, čaršaf preko prozora dodatno poprskajte pumpicom sa hladnom vodom, jer će se brzo na vrućini osušiti. Držite sprej u frižideru.Nameštaj

Ugaone garniture, stolice, fotelje... neretko su obložene sintetičkim materijalima koji dodatno greju. Prebacite preko njih pamučne, svetle čaršafe i biće Vam mnogo prijatnije dok sedite, gledate TV, radite na računaru...ili jednostavno - dremate.Kuvanje i električni aparati

Izbegavajte da kuvate jela koja zahtevaju da vaš šporet dugo radi. Takođe, i veš mašina, ili mašina za pranje sudova zagreva prostor. Čak i TV i usisivač... Smanjite njihov rad na minimum i osećajte se osveženije u svom prostoru.


I obične, klasične sijalice mogu da zagreju vazduh - odlučite se za led lampe.Ventilator

Ako nemate klima uređaj, verovatno imate bilo kakav ventilator. Kako bi bolje hladio, možete učiniti dve stvari.

Prvo, možete (pažljivo) ispred ventilatora staviti plitku posudu sa puno leda, pa će vazduh biti hladniji.
Druga mogućnost je da dve flašice sa zamrznutom vodom okačita na leđa ventilatora, pa će on tako raspršivati u startu svežiji vazduh.

Na kraju, izbegavajte teške kućne poslove i naprezanje, sačekajte da zahladi... Hidrirajte se a povedite računa i o kućnim ljubimcima, jer - i njima je potrebno osveženje u tropskim danima.


KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA