Gabrijela Karluči ekskluzivno za Ogledalo Srbije: Uvek sam optimista, a u politici bez kompromisa

Subota, 31. oktobar 2020. 03:18
Autor: Maja Stojanović
Izvor: OS

Malo ko nije čuo za Gabrijelu Karluči, naročito ljubitelji festivala San Rema, italijanske TV scene i poznavaoci političkih prilika u Italiji.


Gabrijela Karluči: Foto Privatna arhiva

Harizmatična i svestrana, Gabrijela Karluči je nedavno ostvarila još jedan u nizu svojih profesionalnih uspeha - uspela je da kao umetnički direktor i promoter Festivala Italijansko-srpskog filma, koji se nedavno završio u Beogradu - sve drži pod kontrolom, i to u okolnostima pandemije. Na Festivalu su prikazana brojna ostvarenja, među kojima i film Iščekujući varvare, za koji postoji otvorena ambicija da postane kandidat za nagradu Oskar.

Gabrijela Karluči je tim povodom govorila ekskluzivno za Ogledalo Srbije.

Jeste li bili optimistični da će se Festival Italijansko-srpskog filma održati uprkos pandemiji koronavirusa? Koji su bili glavni izazovi za Vas kao umetničkog direktora događaja?

-Optimistična sam osoba i čak i ako je situacija loša, puna prepreka, svom snagom pokušavam da pronađem način i prevaziđem probleme. Odlučila sam da želim da festival organizujem još od juna.

Razgovarala sam sa italijanskim ambasadorom u Beogradu, gospodinom Carlom lo Košom, i sa direktorkom Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, gospođom Paolom Cordone, tražeći njihovu podršku. Oboje su se složili da mi pomognu u svakom pogledu. Tako smo planirali kada ćemo to uraditi i zajedno smo odlučili da organizujemo i događaj posvećen Albertu Sordiju. Marjan Vujović, iz Jugoslovenske kinoteke je takođe velika podrška. To je mesto gde se pre pet godina održavao Festival, i kao i obično pružalo je veliku podršku ... Imali smo problema jer nisu mogli prisustvovati mnogi gosti iz Italije, jer je bilo teško putovati, jer trenutno nema direktnih letova iz Italije za Srbiju. Neki od njih nisu mogli doći iz zdravstvenih razloga, ali na kraju smo uspeli i postigao je uspeh.


Gabrijela Karluči, sa ambasadorom Lo Košom, Marjanom Vujovićem, Gordanom Matićem i Paolom Kordone na predstavljanju Festivala italijansko-srpskog filma, foto: Ogledalo Srbije

Koji je vaš omiljeni film sa festivala u Beogradu?

-Volim svaki film koji je bio emitovan na Festivalu, kad biram filmove za Festival, to je zato što ih zaista volim. Mogu da kažem da je Pinokio ​​Mattea Garronea neodoljiv film. Kao što je rekao Raphael Abraham, filmski kritičar iz Finacial Times-a „Garrone izvodi pikantne šale u slikovitim tapisama punim složene garderobe i kostima, i donosi dirljiv rasplet.“

Koji su vaši dalji koraci u promociji italijanske kinematografije. Festival je održan u Španiji. Šta je sledeće?

-Radim na mreži Filmskog festivala, počev od španskog i srpskog, dodajući Festival italijanskog filma u Marettimu, divnom ostrvu koje pripada Siciliji i ovom mrežom nameravam da se prijavim na Evropski kreativni poziv za filmsku festival ( Fond Evropske unije ). Takođe želim da tokom cele godine promovišem aktivnosti povezane sa dva festivala na platformi Tatatu, kako bih promovisala produkcije i koprodukcije koje potiču sa festivala, a takođe i promovišem različite mogućnosti fiskalnih podsticaja koje nude Italija, Srbija i Španija.

Vratimo se filmu u Srbiji. Koliko će kinematografija dve zemlje biti bliža (Italija i Srbija), posebno imajući u vidu da je „Iervolino Studios“ sada u našoj zemlji?

-Naše dve države su uvek imale dugu i uspešnu tradiciju kulturne razmene, a izgradnja studija za produkciju kratkih animiranih filmova u Srbiji biće samo korak napred. Nadamo se da će, ako nam situacija sa aktuelnom pandemijom dozvoli, sve više italijanskih filmskih stručnjaka koji su deo Iervolino Entertainmenta na globalnom nivou doći u Srbiju, da razmene svoja znanja i iskustva sa srpskim umetnicima koji rade na stvaranju animiranih serija. Kao što verovatno već znate, plan je da se svi delovi proizvodnog procesa odvijaju u Srbiji - od originalne ideje, dizajna, animacije do distribucije.
Gabrijela Karluči i slavni Oliver Stoun, foto: Privatna arhiva

Šta možemo da očekujemo od „Iervolino Studios-a“ ovde u Srbiji - kako na umetničkom tako i na ekonomskom polju?

-Vezano za ono što sam upravo rekla, plan kompanije Iervolino je da proizvede kratke animirane filmove koji su 100 odsto napravljeni u Srbiji. To predstavlja ogromnu priliku za sve one mlade umetnike u nastajanju, dizajnere, animatore i programere koji traže nešto inovativno i zabavno sa umetničke tačke gledišta. S druge strane, i srpska ekonomija će imati koristi od ovoga - otvorićemo nova radna mesta za čak 500 ljudi, dok sav proizvedeni sadržaj ostaje intelektualno vlasništvo Republike Srbije.

Poznata ste osoba, posebno među nama koji volimo festival u San Remu, italijansku TV scenu, pa čak i politiku. Koliko žena u svom profesionalnom životu može da kombinuje politiku i umetnost kao što je film?

-Kada sam prvi put izabrana da budem predstavnik u Italijanskom parlamentu, bilo mi je veoma teško, u smislu. kako će me smatrati političarkom i nekim ko bi mogao da zastupa potrebe šou biznisa u parlamentu. Tada sam počela da radim na svojim planovima i bila sam vrlo uspešna u tome. U Italiji sam uvela fiskalne podsticaje za filmsku produkciju. Oduvek sam bila usredsređena na zadatak koji sam imala kao cilj - ma kakvo vreme i okolnosti bili. Predstavila sam mnoge zakone za usvajanje u Parlamentu, a u međuvremenu sam zadržala nastup koji mi je omogućio da radim na televiziji, pošto me smatraju prelepom ženom. Drugim rečima, uvek mi je bilo prijatno "u svojoj koži" i nije mi smetalo šta drugi misle o meni - dobro ili loše. Iskustvo provedeno u parlamentu omogućilo mi je da dosta toga naučim i saznam za različita sredstva koja italijanska vlada ili EU daju za promociju kinematografskih sadržaja, a takođe, to iskustvo me je dovelo u kontakt sa nacionalnim i međunarodnim akterima filmskog biznisa. Stoga mi je bilo prilično lako da započnem organizovanje međunarodnih događaja.


Kako izgleda baviti se istovremeno tom kombinacijom politike i javne scene na sceni, što za mnoge nije svakodnevna uobičajena stvar? Šta je zajedničko ova dva posla, šta vam je bilo lakše i šta je bio „kamen spoticanja“?

-Mnogo je stvari zajedničko političarima i onima šou-biznisu. Pre svega, morate biti stalno u javnosti, biti konstantno u kontaktu sa puno ljudi i osećati se komotno i opušteno dok to radite. I naravno - treba da znate tačne odgovore na pitanja koja vas očekuju. Kako ste navikli da razgovarate i pričate dok je ispred vas kamera, isto tako lako ćete moći da razgovarate sa svojim glasačima. Veliki plus je rad u medijim u živim emisijama na čemu sam skoro uvek radila. Važno je da stalno budete u toku, da znate sve što je novost, da budete u toku. Ako morate da se sastanete sa svojim glasačima, morate im reći svoj politički program i mnogo je efikasnije ako ga ne pročitate, već ga opušteno predstavite. Tako je meni uvek bilo lako da razgovaram sa ljudima, da ih uveravam u svoje ideje i ne samo glasače već i lidere moje političke stranke. "Kamen spoticanja" moje političke karijere bio je taj što ne mogu da prihvatim kompromise ni u svakodnevnom životu ni u politici. Ovakav stav predstavio je i kraj moje parlamentarne karijere.


Na otvaranju Festivala, Foto: Irina Duplevskaja

-Rekli ste da se u Srbiji osećate „kao kod kuće“. Imate li omiljeni srpski film, reditelja, producenta?

-Toliko je srpskih producenata, glumaca i reditelja koji mi se sviđaju. Miloš Pušić, kao reditelj i producent koji je nedavno producirao Moj jutarnji smeh, koji je zanimljiva priča koja se mogla dogoditi i u Italiji o "dečaku" od 33 godine koji još uvek živi sa roditeljima. Tu je i Miloš Biković, vrlo dobar glumac i producent, njegov film Hotel Beograd je zabeležio veoma veliki uspeh na filmskom festivalu na Majorci, a kupili su ga italijanski distributer i španski distributer. Pomenuću i Mašu Nešković, mladu srpsku rediteljku Asimetrije, koprodukcije između Italije i Srbije. Tu je i Ines Vasiljević, talentovana mlada producentkinja koja je producirala film, i mnogi drugi...

-Znate, cilj Festivala je promocija koprodukcija između Italije i Srbije, a takođe su se ove godine mnogi producenti upoznali i počeli da razmišljaju o zajedničkim projektima. Trenutno radim na vrlo ambicioznom projektu ... Neću vam reći šta je to, jer ne želim da ga "izbaksuziram". Čim sporazumi budu potpisani, obavestiću sve u Italiji i Srbiji.

Pročitajte još:

O filmu "Iščekujući varvare" - ko (šta) će pobediti
Saradnja Italije i Srbije u oblasti TV produkcije ubrzano jača - Ambasador Italije za Ogledalo Srbije


Foto: Irina Duplevskaja

Autor: Maja Stojanović


KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA