EU donacija od 662.000 eura turističkom sektoru za higijensku opremu i materijale

Sreda, 24. mart 2021. 00:28
Autor: OS
Izvor: OS, europa.rs

Sredstva za dezinfekciju, vredna oprema poput UV lampi, maske, rukavice i dezinficijensi – deo su donacije koju je Evropska unija (EU) usmerila malim i mikro preuzećima u Istočnoj Srbiji, koja se bave turizmom.Turistički radnici u ovom delu zemlje dobili su million evra hitnih sredstava za otklanjanje posledica pandemije, a u okviru projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, čija je ukupna vrednost 16 miliona evra.

Vrednost materijala koji je doniran danas iznosi 662.000 evra, a događaju su prisustvovali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, ambasador Republike Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, kao i državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Miroslav Knežević.

Ambasador Fabrici tom prilikom izjavio je da je u pitanju praktičan projekat, koji će pomoći srpskom turističkom sektoru da se izbori sa pandemijom.

„Turizam u Srbiji, kao i u celom svetu, jedan je od sektora koje je Kovid najviše pogodio. Kao deo podrške EU turizmu u Srbiji, od izbijanja pandemije, pokrenuli smo projekat sa dve važne komponente: prvo, uvođenje „Čistog i sigurnog dobrovoljnog sertifikata“, inicijative za restorane i vlasnike hotela da primene čitav niz Kovid mera koje garantuju potpunu sigurnost gostima. Drugo, isporuka opreme za 600 preduzeća u Srbiji – uključujući UV lampe, deso-barijere, sprej, maske, rukavice – vredne 662.000 evra “, rekao je ambasador EU.

On se zahvalio se GIZ-u na uspešnoj realizaciji projekta i nemačkoj vladi koja je doprinela projektu.
Ambasador EU je podsetio da podrška Evropske unije turističkom sektoru Srbije datira još pre Kovida sa ciljem da promoviše snažno bogatstvo srpske privrede i kulturnog nasleđa.

„Počeli smo da pomažemo turističkom sektoru, posebno na jugoistoku zemlje, kako bismo osnažili turističke radnike u tim oblastima. Ovaj projekat,“ #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam „vredan je 16,6 miliona evra u donaciji, a njegov cilj je obnavljanje izuzetnog srpskog turističkog potencijala u donjem Podunavlju. 2018. i 2019. godine završili smo obnovu tvrđava u Golupcu i Pirotu. Sada smo započeli radove na obnovi tvrđave Fetislam i Felik Romuliana. takođe su usredsređeni na obnavljanje infrastrukture u Rajačkim Pimnicama – predloženo za UNESCO-vu listu svetske baštine “.

“Jedva čekam da nastavim da posećujem turistička mesta Srbije. Znam da će napori turističkih operatera, često malih porodičnih preduzeća, biti spremni da ugoste domaće i međunarodne goste u velike posete uz puno poštovanje epidemioloških mera. “

Krajnji primaoci higijenskog materijala su pružaoci turističkih usluga širom Srbije – hoteli, restorani, privatni smeštaji, objekti kulturnih spomenika, turističke organizacije, itd., koji će dobiti različite vrste prskalica, UV lampe, toplomere, zaštitnu opremu, dezo-barijere i prateća hemijska sredstva. Kao deo mera „Čisto i sigurno“, pored same raspodele materijala i opreme, projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam će uz saradnju sa HORES-om održati niz radionica, a tema će biti prevencija širenja virusa u turističkim objektima.Ambasador Šib izjavio je:
“Smatram da je ovaj projekat sjajan primer kako u Srbiji širimo duh Evrope. Cilj ovog projekta, čiji deo je i ova isporuka jeste da široj javnosti otkrijemo bisere turističkog potencijala. Želimo da se ostvari održivi, zeleni turizam, u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva i koja čuva čovekovu okolinu. Istovremeno, cilj je da očuvamo radna mesta i otvorimo nova, da ljudima iz Istočne Srbije omogućimo da ostanu u svojim krajevima. Oporavak turističke branše zavisi umnogome od poverenja klijenata u bezbednu hranu i smeštaj.”Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije je istakla:
„Jedna od privrednih grana koje su najviše pogođene pandemijom covid-19 bez sumnje jeste i turizam. Zato želim da istaknem da smo u dogovoru sa Evropskom komisijom doneli odluku da dodatno finansijski pomognemo realizaciju ovog programa sa još sedam miliona evra bespovratne pomoći, usmerenih upravo u ovaj sektor. To je samo deo ukupne podrške koju smo za ove namene obezbedili u saradnji sa našim partnerima iz Evropske unije, a koja se odnosi na oba pravca delovanja u saniranju posledica pandemije – zdravstveni i ekonomski“

Miroslav Knežević, državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija je izjavio:
“Ova donacija će pomoći da se očuva zdravlje onih koji rade u sektoru ugostiteljstva, ali i gostiju. U ovom trenutku preko 180 hotela i 250 restorana je dobilo sertifikat Čisto i sigurno, a nadamo se da će se i ostali hotelijeri i ugostitelji odazvati. #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam jeste sjajan projekat, hvala EU što je izdvojila 15 miliona evra, Nemačkoj na 1,6 miliona i GIZ-u koji implementira”.

On je podsetio da je ključ u borbi protiv korone imunizacija, te pozvao građane da se vakcinišu.
„#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ jeste projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansira Evropska unija sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Glavni cilj programa za bespovratna sredstva u iznosu od milion evra jeste prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije COVID-19 pružanjem podrške lokalnom privatnom sektoru, poboljšanjem kvaliteta turističkih usluga i promocijom regiona kao sigurne i atraktivne turističke destinacije . Pomoć je usmerena ka 12 opština (Boljevac, Bor, Golubac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Sokobanja, Veliko Gradište i Zaječar) i sprovodi se od septembra 2020. godine.


KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA