Dvadeset sanitetskih vozila spasavaće živote širom Srbije

Petak, 19. mart 2021. 23:12
Autor: OS
Izvor: OS, europa.rs

Dvadeset zdravstvenih ustanova širom Srbije dobilo je danas nova sanitetska vozila sa modernom opremom, zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU).


Foto europa.rs

Ova vozila deo su šireg paketa pomoći zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv Kovida-19 za koji je EU opredelila preko 17,6 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici prisustvovali su danas primopredaji ovih vozila, koje će doprineti da domovi zdravlja i bolnice u Srbiji imaju bolju i modernu opremu, a građani bolju zdravstvenu zaštitu.

Primopredaji su prisustvovali i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktorka kancelariju UNOPS-a Srbiji, Mikela Telatin, direktorka Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, kao i predstavnici zdravstevnih institucija koje su dobile donaciju.


Foto europa.rs

„Ovo je veoma važna oprema i veoma važna stvar, posebno u vreme pandemije, u vreme kada su nam aparati za kiseonik i ovako dobro opremljena vozila više nego potrebni. Hvala Evropskoj uniji, mi smo iskreno zahvalni na ovoj podršci. Hvala im i na pomoći koju nam pružaju u oblasti strukturnih reformi. I kada kažem hvala, mi zaista cenimo novac koji poreski obveznici drugih zemalja plaćaju za našu zemlju. Za nas je uvek i u svkaoj situaciji važno da istaknemo da se Srbija nalazi na evropskom putu”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Kovid 19 vrši ogroman pritisak na zdravstveni sistem u Srbiji kao i svuda u svetu. Od izbijanja pandemije pre godinu dana EU stoji uz Srbiju uz punu solidarnost. U okviru našeg paketa hitne medicinske pomoći od 17 miliona evra danas smo uručili 20 ambulantnih vozila za bolnice u Srbiji kojima su najpotrebnija, u prisustvu predsednika Republike, ministara i ambasadora država članica EU. Ova donacija je sastavni deo veće podrške Evropske unije kojom je obezbeđena ključna medicinska oprema, zaposleno medicinsko osoblje i potpomognut budžet. U tom smislu, prošlonedeljni predlog Evropske komisije da izdvoji 12 miliona evra za Srbiju kao doprinos iz Fonda solidarnosti EU predstavlja još jednu opipljivu komponentu naše podrške. Solidarnost će i dalje biti princip kojim se rukovodi podrška EU Srbiji. Udruživanjem snaga, zajedno, EU i Srbija će prevazići ova teška vremena i nastaviti s napretkom Srbije na putu ka članstvu u EU”, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.
Doniranih 20 vozila su opremljena setovima za kiseonik, mobilnim respiratorima, defibrilatorima, nosilima, kardiološkim stolicama, i drugim uređajima koji će doprineti da medicinske službe mogu još spremnije da zbrinu hitne slučajeve.

Ona su uručena domovima zdravlja u Gornjem MIlanovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Golupcu, Knjaževcu, Pirotu, Krupnju, Žagubici, Bujanovcu, Medveđi i Jagodini, kao i opštim bolnicama u Ćupriji, Boru, Novom Pazaru, Smederevskoj Palanci, Loznici, te Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Specijalnoj bolnici “Sveti Sava” i Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa.

Donacija sanitetskih kola ukupne vrednosti 800.000 evra obezbeđena je sredstvima koje je Evropska unija u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije prenamenila iz projekata koje EU podržava u Srbiji, a koje sprovodi UNOPS, koji je i sproveo nabavke neophodne medicinske i nemedicinske opreme.
U saradnji sa UNOPS-om nabavljeno je 140 potpuno opremljenih trijažnih kontejnera, desetine monitora za intenzivnu negu, respiratora, beskontaktnih toplomera, koncentratora kiseonika, 800.000 zaštitnih maski, dva uređaja i reagensi za PCR testove.

Dodatno, kako bi se zdravstveni sistem Srbije osnažio za proces vakcinacije protiv korona virusa, Evropska unija je pomogla nabavku zamrzivača i frižidera za čuvanje vakcina, kao i 26 vozila za transport vakcina širom zemlje.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA