Održana modna revija Ane Trošić Trajković na Nedelji mode u Beogradu

Nedelja, 01. novembar 2020. 23:32
Autor: Maja Stojanović, Foto: Marija Stojanoivć
Izvor: OS

Revija autorke Ane trošić "Game Changer" održana je u okviru beogradske Nedelje mode "Fashion week-a) u Belekspo centru, uz poštovanje svih mera zaštite zbog pandemije koronavirusa iz ul lajv strim na "Jutjubu".


Foto: Marija Stojanović

"Gejm Čejndžer" je kolekcija za godinu u kojoj smo uspeli da usporimo. Priča o aktuelnim modnim promenama koristeći mantil, osnovni komad teže konfekcije, kao simbol brze mode, milionskih tiraža tokom mnogodecenijske proizvodnje globalno, simbol zone komfora, pripadnosti masi, kolektivne nesvesti i lenje prepuštenosti civilizacijskim tokovima.


Foto: Marija Stojanović

Kroz svojevrsnu redizajn kolekcij,u Ana dekonstruiše formu mantila menjajući mu prepoznatljivu estetiku i funkciju podižući ga iz kategogorije konfekcije u kategoriju visoke autorske mode, unikatnih komada koji su nastali da traju dugo, da se vole, cene i čuvaju.


Foto: Marija Stojanović
 
Posle godina aktivnog dijaloga o pogrešnom smeru kretanja modnih tokova, početak promena je evidentan. Na pragu modne sezone 2021. godine “Spora moda” je pokret sa sve više pristalica i na strani stvaraoca i na strani modne publike. Oni su zaslužni za preusmeravanje tokova globalne modne industrije sa neetičkog, rasipnog i nepromišljenog pristupa ka industriji koja se zasniva na jednakosti, socijalnoj pravdi, dobrobiti životinja i ekološkom integritetu.

Kolekcija za godinu u kojoj smo uspeli da usporimo, slavi i dokumentuje početak modnih promena u Srbiji kroz likove žena "borkinja" za održivu modu, ozbiljnih ikona mode iz aspekta koji je iznad površnog i lepog, iznad trendova i tržišta.


Foto: Marija Stojanović

Ana je jedna od "borkinja" za sporu modu, neko ko na modu ne gleda "tržišnim očima" već kao na umetnost ali i društveno odgovoran rad.

O tome koliko je važan koncept održive mode, second hend sektor, i kakva je veza mode sa zaštitom životne sredine, Ana Trošić je govorila u intervjuu za "Ogledalo Srbije" koji možete pročitati u rubrici Intervju, a i pogledati video materijal sa cele revije.

Ana Trošić je inovator, mentor, edukator... I sve to u vreme korone. Uspeva da u svom poslu da najbolje i prikazom svojih modela, i te kako angažovanom umetnošću, kakva je njena moda - pošalje poruku koja se tiče svih nas, jer smo svi u istom čamcu - na jednoj jedinoj planeti koja nam je data,

Još kao student, imala je zapažene revije

Ana Trošić Trajković rođena je 1980. u Trsteniku. Diplomirala je na Beogradskoj Politehnici modni dizajn proizvoda od kože, ali se već na početku profesionalnog rada opredeljuje za tekstil u modnom dizajnu. Tokom i nakon studija imala je nekoliko zapaženih samostalnih revija.


Foto: Marija Stojanović

Osnivač je i jedan od dizajnera studia Mood Board, koji se od 2008.godine bavi uslugama stajlinga, dizajna i produkcije uniformi i kostima za potrebe marketing agencija. 

Tokom ovog perioda Studio je bio angažovan od strane najuspešnijih kompanija i korporacija u svojim domenima (Philip Morris, Samsung, Telenor, General Motors, Banca Intesa, Hypo Alpe Adria banka, Microsoft, Red Bull, Coca-Cola, Haineken, SBB, FOX TV, Nectar i mnogi drugi).

Ana svoje autorske kolekcije izlaže na Belgrade Fashion Week-u, gde je od samog početka imala velike uspehe.

Autor: Maja Stojanović

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA