Game Changer all season kolekcija za 2021. Ana Trošić Trajković / Belgrade Fashion Week

Sreda, 28. oktobar 2020. 21:08
Autor: OS
Izvor: OS, Blink

Game Changer je kolekcija za godinu u kojoj smo uspeli da usporimo. Priča o aktuelnim modnim promenama koristeći mantil, osnovni komad teže konfekcije, kao simbol brze mode, milionskih tiraža tokom mnogodecenijske proizvodnje globalno, simbol zone komfora, pripadnosti masi, kolektivne nesvesti i lenje prepuštenosti civilizacijskim tokovima.


 
Kroz još jednu redizajn kolekciju Ana dekonstruiše formu mantila menjajući mu prepoznatljivu estetiku i funkciju podižući ga iz kategogorije konfekcije u kategoriju visoke autorske mode, unikatnih komada koji su nastali da traju dugo, da se vole, cene i čuvaju.
 
Nakon 8 godina aktivnog dijaloga o pogrešnom smeru kretanja modnih tokova, početak promena je evidentan. Na pragu modne sezone 2021. godine “Spora moda” je pokret sa sve više pristalica i na strani stvaraoca i na strani modne publike. Oni su zaslužni za preusmeravanje tokova globalne modne industrije sa neetičkog, rasipnog i nepromišljenog pristupa ka industriji koja se zasniva na jednakosti, socijalnoj pravdi, dobrobiti životinja i ekološkom integritetu.

Kolekcija za godinu u kojoj smo uspeli da usporimo, slavi i dokumentuje početak modnih promena u Srbiji kroz likove žena borkinja za održivu modu, ozbiljnih ikona mode iz aspekta koji je iznad površnog i lepog, iznad trendova i tržišta.Ana Trošić Trajković rođena je 1980. u Trsteniku. Diplomirala je na Beogradskoj Politehnici modni dizajn proizvoda od kože, ali se već na početku profesionalnog rada opredeljuje za tekstil u modnom dizajnu. Tokom i nakon studija imala je nekoliko zapaženih samostalnih revija.
Osnivač je i jedan od dizajnera studia Mood Board, koji se od 2008.godine bavi uslugama stajlinga, dizajna i produkcije uniformi i kostima za potrebe marketing agencija. 

Tokom ovog perioda Studio je bio angažovan od strane najuspešnijih kompanija i korporacija u svojim domenima (Philip Morris, Samsung, Telenor, General Motors, Banca Intesa, Hypo Alpe Adria banka, Microsoft, Red Bull, Coca-Cola, Haineken, SBB, FOX TV, Nectar i mnogi drugi).

Ana svoje autorske kolekcije izlaže na Belgrade Fashion Week-u, gde je od samog početka imala velike uspehe. Godine 2015, selekcija platforme Not Just a Label, koja se bavi otkrivanjem novih imena u modi širom sveta, je uvrščuje u kategoriju Black Sheep Designer kao izuzetno talentovanog i inovativnog dizajnera. Iste godine postaje i član Udruženja BFW kolektiv. Godine 2016. dobija nagradu Textil Young Designer Award, kao najbolji mladi dizajner na Belgrade Fashion Week-u. Godine 2017. je od strane modnog žirija izabrana da predstavlja Srbiju na međunarodnom takmičenju Fashion Scout See London, gde osvaja regionalnu nagradu od Fashion Week Skoplje. Delegacija za Eurosong Competition iste godine je Ani poklonila poverenje da dizajnira kompletan kostim predstavnika Srbije u Kijevu. Na 42. Belgrade Fashion Week-u dobija priznanje Wannabe magazina za najbolju digitalnu prezentaciju kolekcije. 2018 potpisuje kostim za film- 24 Hours and 1 Minut.

Ekološki angažovana i održiva moda

2018. godina predstavlja i prekretnicu u njenoj modnoj orjentaciji. Ana pokreće projekat Biro 354c, prvu koncept radnju - pokret održive mode u Srbiji, koja okuplja ekološki osvešćene dizajnere i bavi se inovativnim i alternativnim vidovima dizajna usmerenim ka sporoj modi, očuvanju životne sredine, cirkularnoj ekonomiji, produžavanju životnog veka tekstilnog proizvoda kroz redizajn i rekonstrukciju, kao i društvenim aktivizmom usmerenim ka promenama koje se tiču hiperkonzumerističkih navika savremenog potrošača i smanjenju tekstilnog otpada. Promena u njenom autorskom radu ogleda se u tome što su počev od tada sve Anine kolekcije istraživanja i svojevrsni eksperimenti vezani za sporu, ekološki angazovanu i održivu modu.

Godine 2019. dobija Specijalnu nagradu Belgrade Fashion week-a za projekat Beli dan koji se bavi istraživanjem savremene interpretacije nematerjalne kulturne baštine. Zajedničku kolekciju na temu projekta iste godine izlaže u galeriji Progres, Beograd i Srpskom kulturnom centru, Pariz.

Tokom pandemije virusa Korona bila je jedan od pokretača humanitarne akcije “Pokrivalice” tokom koje je napravljeno preko 20 hiljada zaštitnih maski koje su donirane zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Ono što se izdvaja kao karakteristika Aninog pristupa dizajnu je izrazena likovnost i scenski pristup formi i konstrukciji. Kroz njene kolekcije vidljivo je razmatranje međusobnog odnosa više boja,dezena, tekstura, kao i odnosa između boja i oblika. Modu, u smislu stvaralaštva doživljava kao vid primenjene umetnosti koja uvek mora biti angažovana, jer u suprotnom ostvaruje samo estetsku funkciju. 

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA