Revija kao istraživanje - Ana Trošić Trajković na Belgrade Fashion Week-u

Ponedeljak, 07. novembar 2022. 22:21
Autor: OS
Izvor: OS

Kolekcija "Dok traju zalihe" dizajnerke Ane Trošić Trajković, predstavlja još jedno u nizu istraživanja na temu održive mode, upciklovanja, dekonstrukcije i redizajna, koje imaju za cilj da prikažu načine na koje je moguće produžiti životni vek tekstilnih proizvoda.Ukoliko bi globalna proizvodnja tekstila potpuno stala u ovom momentu, zatečene zalihe ove sirovine zadovoljile bi ljudsku potrebu za odevanjem tokom celog jednog veka.

Kolekcija " Dok traju zalihe " inspirisana je imperativom da se proizvodnji ciklusi znatno uspore i redukuju, te da se redefiniše pojam tekstilnog otpada. Dakle, tekstila imamo dovoljno, samo ga nazivamo otpadom dok uporno
hiperpodukujemo nove sulude količine koje direktno i znatno ugrožavaju resurse koji su nam zaista potrebni - vodu, vazduh i zemljište, u upotrebnom obliku i hemijskom sastavu.

Ana novom kolekcijom odlaže deponiju za komade glomazne sintetike, redizajnirajući akrilno pletivo, stare dzempere, pulovere, kardigane, prsluke, kao i pleteno pokućstvo, ugradjujući u nove komade odeće restlove iz
prethodnih kolekcija i druge zalihe zatečene u radionici, kroz svoj prepoznatljiv izraz u smislu likovnosti i siluete. Aksesoari koji prate kolekciju, tašne I šeširi, napravljeni su od recikliranih plastičnih kes I tekstilnih restlova.

Ana nudi rešenje za kompletan tekstilni otpad koji pod njenom kreativnom manipulacijom biva pretvoren u unikatne odevne predmete izuzetne umetničke izrade I vrhunske završne obrade , napravljene da traju zauvek.

Ana Trošić Trajković rođena je 1980. u Trsteniku. Diplomirala je na Beogradskoj Politehnici modni dizajn proizvoda od
kože, ali se već na početku profesionalnog rada opredeljuje za tekstil u modnom dizajnu. Tokom i nakon studija imala je
nekoliko zapazenih samostalnih revija.

Ana svoje autorske kolekcije izlaže na Belgrade Fashion Week-u, gde je od samog početka imala velike uspehe. Godine
2015, selekcija platforme Not Just a Label koja se bavi otkrivanjem novih imena u modi širom sveta, je uvrščuje u
kategoriju Black Sheep Designer kao izuzetno talentovanog i inovativnog dizajnera. Iste godine postaje i član Udruženja
BFW kolektiv. Godine 2016 dobija nagradu Textil Young Designer Award, kao najbolji mladi dizajner na Belgrade Fashion
Week-u.

Godine 2017. je od strane modnog žirija izabrana da predstavlja Srbiju na medjunarodnom takmičenju Fashion
Scout See London, gde osvaja regionalnu nagradu od Fashion Week Skoplje. Delegacija za Eurosong Competition iste
godine je Ani poklonila poverenje da dizajnira kompletan kostim predstavnika Srbije u Kijevu. Na 42.Belgrade Fashion
Week-u dobija priznanje Wannabe magazina za najbolju digitalnu prezentaciju kolekcije. 2018 potpisuje kostim za film- 24 Hours and 1 Minut, 2021. kostim za operu Carmen.

Borba za održivu modu

2018 godina predstavlja i prekretnicu u njenoj modnoj orjentaciji. Ana pokrece projekat Biro 354c, prvu koncept radnju-
pokret održive mode na Balkanu koja okuplja ekološki osvešćene dizajnere i bavi se inovativnim i alternativnim vidovima
dizajna usmerenim ka sporoj modi, očuvanju životne sredine, cirkularnoj ekonomiji, produžavanju životnog veka tekstilnog
proizvoda kroz redizajn i rekonstrukciju, kao i društvenim aktivizmom usmerenim ka promenama koje se tiču
hiperkonzumerističkih navika savremenog potrošača i smanjenju tekstilnog otpada. Promena u njenom autorskom radu
ogleda se u tome što su počev od tada sve Anine kolekcije istraživanja i svojevrsni eksperimenti vezani za sporu, ekološki
angazovanu i održivu modu.Godine 2019. dobija Specijalnu nagradu Belgrade Fashion week-a za projekat Beli dan koji se bavi istraživanjem savremene interpretacije nematerjalne kulturne baštine. Zajedničku kolekciju na temu projekta iste godine izlaže u galeriji Progres, Beograd i Srpskom kulturnom centru, Pariz. Tokom pandemije virusa Korona bila je jedan od pokretača humanitarne akcije Pokrivalice tokom koje je napravljeno preko 20 hiljada zaštitnih maski koje su donirane zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Godine 2020. dobija nagradu Boris Nikolić za savremeni modni izraz i aktivizam na polju održive mode, zatim nagradu The IT Factor of a coutry za najbolji nacionalni timski projekat svetske dizajn platforme Big SEE kao i nagradu Elle Style Award- Heroj današnjice, 2021 nagradu Design winer of a country kao i nominaciju za Big SEE Grands Prix Step Forward na polju održive mode.

Ono što se izdvaja kao karakteristika Aninog pristupa dizajnu je izrazena likovnost i scenski pristup formi i konstrukciji. Kroz njene kolekcije vidljivo je razmatranje međusobnog odnosa više boja,dezena, tekstura, kao i odnosa između boja i oblika.

Modu, u smislu stvaralaštva doživljava kao vid primenjene umetnosti koja uvek mora biti angazovana, jer u suprotnom ostvaruje samo estetsku funkciju.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA