Goran Paskaljević (1947-2020) - Reditelj kultnih ostvarenja (VIDEO)

Ponedeljak, 28. septembar 2020. 18:19
Autor: OS
Izvor: FCS/Zoran Janković

Cenjeni i proslavljeni srpski filmski reditelj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini.Paskaljević je diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film Čuvar plaže u zimskom periodu, snimio je 1976. godine. 

Snimio je više od 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova. 

Na planu dugometražnih igranih filmova njegov opus, pored pomenutog debija, obuhvata ostvarenja: Pas koji je voleo vozove, Zemaljski dani tekuPoseban tretmanSutonVarljivo leto ’68Anđeo čuvarVreme čudaTango ArgentinoTuđa AmerikaBure barutaKako je Hari postao drvoSan zimske noćiOptimistiMedeni mesecKad svane danZemlja bogova i Uprkos magli.

Paskaljevićevi filmovi su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima (Kan, Berlin, Venecija, Toronto, San Sebastijan, Valjadolid…).

U okviru najnovijeg izdanja FEST-a, Paskaljević je domaćoj publici predstavio svoj aktuelni film, italijansko-srpsko-makedonsko-francusku koprodukciju Uprkos magli snimljenu u Italiji. Nakon ovog filma, Paskaljević je trebalo da režira ostvarenje Mačji krik, koje je, kao i Uprkos magli, dobilo podršku Filmskog centra Srbije.

Paskaljević je dobitnik mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čudaFilmovi su mu sa uspehom prikazivani na festivalima u Berlinu, Kanu, Čikagu, Ženevi, Haifi, Gentu, Minhenu, Nešvilu, Palm Springsu, Puli, San Sebastijanu, San Francisku, Solunu, Valjadolidu, Veneciji… 


Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine, pored Lasla HalstromaNila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga.

Paskaljević je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima. Novembra 2007. godine odlikovan je francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA