„Priča o nama“ u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu

Nedelja, 27. decembar 2020. 11:53
Autor: OS
Izvor: OS, Prirodnjački muzej

Najavljena je nova izložba u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Mali Кalemegdan 5, Beograd.


Foto Pprirodnjački muzej

Autor izložbe je dr Aleksandra Maran Stevanović, muzejski savetnik.

Izložba će biti otvorena 29. decembra 2020. godine u 13 časova, u zatvorenom krugu malobrojnih zvanica zbog epidemiološke situacije. Povodom otvaranja biće omogućen prenos uživo putem zvaničnog Fejsbuk kanala Prirodnjačkog muzeja.

Izložbom „Priča o nama“ obeležava se početak velikog jubileja - 125 godina postojanja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Izložba obuhvata četiri celine: Кabinet retkosti - kratka istorija prirodnjačkih zbirki, Iz arhive Prirodnjačkog muzeja, Iz zbirki Prirodnjačkog muzeja i Savremeni period Muzeja.

U okviru druge i treće celine, na popularan način, široj javnosti se predstavljaju značajni događaji i ličnosti koji prenose poruke iz prošlosti: o putovanju Muzeja kroz vreme i prostor, kroz različite državne, političke, ekonomske, društvene i muzejske okolnosti.

Svojevrstan kraj izložbe - Quo Vadis? sa kartom izdvojenih evropskih i svetskih muzeja u slici bez reči prikazuje viziju današnjih muzealaca - čemu streme i čemu se nadaju.


Foto Prirodnjački muzej

Posetioci će na izložbi imati priliku da vide neke od najatraktivnijih prirodnjačkih eksponata, a koji su deo značajnog istorijskog ili naučnog nasleđa. Među njima su primerak „poslednjeg medveda sa Jastrepca“ iz 1885. godine, koji je krasio hol

Starog dvora u vreme dinastije Obrenović – a koga je posle Majskog prevrata 1903. godine, kraljica Natalija Obrenović poklonila Muzeju šumarsta i lova; trofejni rogovi argali ovna iz 1897, ulovljenog tokom ekspedicije po Tjanšanu (Mongolija), kao deo zbirke Elima Pavloviča Demidova, grofa od San Donata i bliskog rođaka kneza Pavla Кarađorđevića;

Džinovski amonit - izumrli glavonožac iz Đerdapske klisure, danas paleontološki i muzeološki raritet - koji je otkriven u akciji zaštite značajnih geoloških lokaliteta od potapanja, pre izgradnje brane na Dunavu;

Neobične fosilizovane školjke, koje nemaju svoje potomke u savremenoj fauni, za koje se mislilo da su rogovi neke izumrle životinje jer po svom obliku podsećaju na njih; čuvena tri meteorita koji su pali na tlo Srbije u proteklih 150 godina; minerali Trepče, jedinstveni po svojoj lepoti i hemijskom sastavu.

Na izložbi će premijerno biti prikazani i mnogi drugi eksponati: fosilizovane biljke koje su sakupili Josif Pančić, njegovi učenici i sledbenici - Jovan Žujović i Petar Pavlović, utemeljivači prirodnjačkih nauka u Srbiji; predstavnici fosilizovane faune iz okoline Velesa (Severna Makedonija) i među njima ostaci prvih primata (majmuna); autentična entomološka kutija, izložena na prvoj izložbi Muzeja 1904. godine.

Uz brojne predmete iz riznica Muzeja, biće prikazani i istoriografski podaci o rađanju muzeja, borbi za opstanak njegovih muzealaca tokom dva svetska rata i nikad ispunjenoj želji da se dobije dostojan prostor za prikaz javnosti svojih prirodnjačkih dragocenosti.

Značaj Muzeja

Prirodnjački muzej je jedan od najstarijih muzeja i jedna od najstarijih srpskih kulturnih i naučnih institucija. Osnovan je pod nazivom „Jestastvenički muzej” 19. decembra 1895. godine.

U Muzeju danas se čuva 125 zbirki sa preko 1,6 miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, gljiva, životinja, lovačkih trofeja i lovačkog oružja.

Zbirke predstavljaju ogromnu kulturnu i naučnu bazu, a u okviru njih se nalazi nekoliko stotina holotipova i unikatnih primeraka, po čemu je muzej posebno značajan. Danas, 125 godine posle osnivanja, Prirodnjački muzej je još uvek u privremenom smeštaju, bez prostora za nesmetan rad, čuvanje i zaštitu zbirki, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije.

Serijom događaja, izložbi, naučnih publikacija i digitalnih programa, u narednih godinu dana obeležićemo ovaj značajan jubilej.

Generalni pokrovitelj Jubileja je Erste Banka. U saradnji sa Erste Bankom realizovana je bilbord kampanja od 12 atraktivnih bilborda na temu prirode, koji su tokom decembra 2020. predstavljeni publici na lokacijama u užem centru Beograda.

Jubilej Muzeja prijateljski su podržale kompanije Telekom Srbija i Hemofarm Fondacija.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA