Dečak koji je pronašao kost dinosaurusa u Kanadi

Petak, 23. oktobar 2020. 22:59
Autor: OS
Izvor: Nature Conservancy Canada

Kostur dinosaurusa koji je pronašao 12-godišnjak u Kanadi predstavlja značajno otkriće. Pronalazak popunjava praznine u znanju o životu pre 69 miliona godina. U zidovima kanjona pronađeno je više od 50 dodatnih fosila.


Nejtan Hruškin

Dečak iz Kalgarija, Nejtan Hruškin i njegov otac su godinama pešačili kroz oblast Alta. Tokom leta, dok je sa ocem pešačio kroz kanjon Potkovice, Nejtan je na vrhu brda otkrio nešto što bi uzbudilo i najiskusnijeg paleontologa.

"Kada sam pogledao, bila je to vrlo očigledna kost. Izgledala je kao kost koju ćete videti u TV emisiji", rekao je Nejtan.

"Ostao sam bez daha. Nisam bio uzbuđen, bio sam šokiran", rekao je dečak.

 Nejtan i njegov otac poslali su fotografije kostiju Kraljevskom muzeju Tirel u Drumheler-u, gde je potvrđeno da kosti potiču od mladog hidrosaurusa, inače poznatog kao dinosaurus sa patkom.


Kosti mladog hidrosaurusa

Kosti su zaštićene i premeštene u laboratoriju muzeja na istraživanje.

„To je izuzetno otkriće. Ovo je impresivna kolekcija kostiju dinosaurusa starih 69 miliona godina. Dolazi iz vremena kada znamo vrlo malo o tome kakvi su dinosaurusi ili životinje živeli u provinciji Alberta“, rekao je Andrev Holand iz Organizacije za zaštitu prirode Kanade

Fransoa Terien, paleontolog iz Kraljevskog muzeja, rekao je da je otkriće poput ovog u kanjonu Potkovice neobično.

 "To predstavlja jaz pre otprilike 69 miliona godina, kada ne znamo koja vrsta dinosaurusa je ovde živela", rekao je Terien.

 „Dakle, sada je otkriće koje je Nejtan napravio od velikog značaja jer popunjava te praznine.“

Od Nejtanovog otkrića, paleontolozi su u zidu kanjona pronašli između 30 i 50 kostiju, a sve su pripadale jednom mladom hidrosaurusu starom između tri i četiri godine.


„Ove životinje su verovatno živele u Alberti u kasnom periodu krede, verovatno su bile uobičajene kao i jeleni danas“, rekao je Terijen.

 Nejtanovo otkriće je još značajnije zbog položaja kostura u stenovitoj formaciji, koja čuva malo fosila.

Otkriće hidrosaurusa otkriveno je na imanju Nodvel u Kanadskom zavodu za zaštitu prirode nazvanom po Lejli Nodvel.

Porodica Nodvel poverila je zemlju Kanadskom zavodu za zaštitu prirode, posle njene smrti 2000. godine, kao priznanje njenoj želji da održi prirodno stanje kanjona.

 "Nikad se ne zna. Nešto što može izgledati beznačajno može na kraju postati značajno otkriće", rekao je Terijen.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA