Vanzemaljci iz naše galaksije sigurno znaju za nas, a možda nas i vide

Ponedeljak, 26. oktobar 2020. 08:43
Autor: OS
Izvor: Nasa, Bussines Insider

Ako postoje vanzemaljci u blizini Zemlje sigurno su nas već primetili, tvrdi novo istraživanje naučnika.
Svi vanzemaljci koji žive na oko 1.004 obližnjih zvezda trebalo bi da mogu da vide znake života na Zemlji, ističe se u studiji.


Zvezda domaćin i prateća planeta

U novoj studiji, dva astronoma identifikovala su 1.004 zvezda sličnih Suncu koje bi mogle imati u svojim orbitama nastanjive planete slične Zemlji.

Bilo koji inteligentni vanzemaljci na tim egzoplanetama trebalo bi da mogu da vide Zemlju i uoče hemijske znake života na njoj. Iz perspektive tih planeta, Zemlja prolazi ispred Sunca svaki put kada krene u orbitu - sićušno, tamno mesto ispred užarene zvezde. Ova pojava se naziva „tranzit“.

Astronomi na Zemlji koriste ove sićušne kapljice u sjaju drugih zvezda da identifikuju planete koje prolaze ispred njih. Za samo 11 godina naučnici su ovom metodom otkrili više od 3.000 planeta.
Merenjem promene svetla zviezde pri tranziciji moguće je odrediti veličinu planete i u pojedinim slučajevima, sastav njegove atmosfere. Smatra se da bi inteligentni vanzemaljci mogli otkriti Zemlju i znake života na njoj: kiseonik koji biljke ispuštaju u atmosferu.    

Sve otkrivene zvezde udaljene su do 326 svetlosnih godina od Zemlje, zbog čega su primarni ciljevi u potrazi za inteligentnim vanzemaljskim životom.

Za naučne analize korišćena su istraživanja koja je radila Nasa, kao i podaci snimljeni teleskopom Transiting Exoplanet Survey Satellite, koji služi za pronalaženje planeta. Taj teleskop je do sada snimio oko 75 odsto vidljivog dela neba i pronašao oko 10 planeta.

Iz istraživanja su isključene planete za koje ne postoje pouzdani podaci, pa je moguće da ih ima daleko više od 1.004.

Naučnici procenjuju da većina zvezda ima planetu oko sebe, kao i da milijarde zvezda u našoj galaksiji imaju potencijalno naseljive planete.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA