Sonda „Čange 5“ uspešno sletela na Mesec, doneće mesečeve stene i prašinu

Sreda, 02. decembar 2020. 09:59
Autor: OS
Izvor: OS, Nasa

Kina je u objavila da je još jedna njena sonda uspešno sletela na Mesec, prvog decembra 2020. godine, malo pre ponoći. Cilj misije „Čange 5“ je prikupljanje uzoraka kamenja i prašine s Meseca i njihovo donošenje na Zemlju. Za mesto sletanja sonde odabran je vulkanski kompleks Mons Rümker, u području "Okeana oluja", odnosno Oceanus Procellarum.

Kineska svemirska letelica „Čange 5“ poslata je na Mesec da vrati mesečeve stene na Zemlju, kao i da sakupi uzorke mesečevog tla.
Nakon prizemljenja na površinu Meseca, kineska svemirska letelica „Čange 5“, robotizovanom rukom prikupljaće uzorketla, stena i prašine i dopremati ih do kapsule koja će ih potom transportovati na Zemlju.

Kapsula bi u povratku trebalo da sleti na teritoriju kineske provincije Unutrašnja Mongolija.
Ako misija bude uspešno okončana, Kina će se pridružiti SAD-u i SSSR-u, koji su ranije uspeli da izvedu slične misije na Mesecu.

To je prvi put da su naučnici dobili sveže uzorke mesečevih stena od sovjetske sonde 1970-ih. Očekuje se da će ti uzorci biti dostupna naučnicima iz drugih država, iako nije jasno koliki će pristup imati NASA, s obzirom na stroga ograničenja američke vlade u svemirskoj saradnji sa Kinom.

Iz stena i krhotina, naučnici se nadaju da će saznati više o Mesecu, uključujući njegovu preciznu starost, kao i povećana znanja o drugim telima u našem Sunčevom sistemu.

Prikupljanje uzoraka, uključujući i asteroide, sve je veći fokus mnogih svemirskih programa i kinesko majstorstvo tehnologije ponovo je svrstava među vodeće države koje deluju u svemiru. Američki i ruski svemirski zvaničnici čestitali su Kini na uspešnom programu.
„Čestitamo Kini na uspešnom sletanju „Čange 5“. Ovo nije lak zadatak“, napisao je šef NASA-ine naučne misije Thomas Zurbuchen na Tviteru.

„Kada se uzorci prikupljeni na Mesecu vrate na Zemlju, nadamo se da će svi imati koristi od mogućnosti proučavanja ovog dragocenog kamenja koji bi mogao unaprediti međunarodnu naučnu zajednicu.“

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA