Pre dve godine nas je napustio kralj narodne muzike - Šaban Šaulić

Utorak, 16. februar 2021. 21:57
Autor: OS
Izvor: OS

Rođen je u Šapcu 6. septembra 1951. godine. Pevač, producent, kompozitor i po nadimku – kralj narodne muziker – Šaban Šaulić, preminuo je pre dve godine od posledica usled saobraćajne nesreće.


Foto Jutjub/Printskrin

Bogatu karijeru počeo je u rodnom mestu ali je živeo i radio u Beogradu. Sa suprugom Gordanom imao je troje dece Ildu, koja je takođe pevačica, Sanelu i Mihajla.

Šaban je imao i vanbračnog sina Roberta. Osim pesme, ljubav su mu bili boravak u prirodi i često je isticao da obožava da provodi vreme u vikendici u Krčedinu.

Prvi album izdao je 1969. godine sa samo 18 godina.


U narednih 7 godina, Buca Jovanović je radio na Šabanovim pesmama, a onda je počeo sam da komponuje svoje numere, uglavnom uz tekstove Radeta Vučkovića.

Godine 1985. Rade Vučković je napisao pesmu „Gordana” koju je Šaban posvetio svojoj supruzi.

U velike Šabanove hitove ubrajamo pesme bez kojih mnogi ne mogu da zamisle kafanu: „Dođi da ostarimo zajedno” i „Dva galeba bela”, „Uvenuće narcis beli”, „Sine”, „Danima te čekam”, „Sneg je opet, Snežana”, „Odlaziš, odlaziš”, „Pozn'o bih te međ' hiljadu žena”…


Za popularnu seriju „Ubice mog oca“ otpevao je naslovnu numeru „Nemama više nikoga“, a pojavio se i u filmu „Sok od šljiva“.

Bio je član žirija muzičkih takmičenja među kojima su i Zvezde Granda i Pinkove zvezde.

Ukupno je snimio dvadeset i dve singl-ploče i više od trideset albuma.

Šaban Šaulić je 2018. godine postao dobitnik nagrade za životno delo koju dodequje Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije.

Na Dan državnosti, 2020. godine, posthumno je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge.


Šta se desilo u Nemačkoj

Posle povratka sa nastupa u nemačkom mestu Bilefeldu, na auto-putu, u automobil u kome je bio Šaulić zajedno sa kumom Slobodanom Stojadinovićem i vozačem, klavijaturistom Mirsadom Kerićem, udarilo je vozilo kojim je upravljao 34-godišnji državljanin Turske.

Prema naodima iz istrage, on je bio u alkoholisanom stanju i nije posedovao vozačku dozvolu. Na mestu saobraćajne nesreće, Šaulić je doživeo srčani udar, a potom je preminuo u bolnici.

Stojadinović je teže povređen, a Kerić dobio teške telesne povrede i preminuo dan posle nesreće.

Šabanova smrt ibila je veliki šok za srpsku estradu, i predstavnike javnog života, među kojima je imao brojne prijatelje.

Sahranjen je 22. februara 2019. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA