Ko je zapravo El Čapo Gusman

Subota, 08. avgust 2020. 12:48
Autor: OS
Izvor: OS

Pogledali smo i poslednju epizodu serije o meksičkom narko bosu El Čapu.


Pablo Eskobar i El Čapo, foto: Tviter

Zanimljivo je da se, iako je serija zasnovana na istinitom događaju, brojni likovi u seriji zovu sasvim drugačije nego što je to slučaj u realnom životu, računajući naravno političare, ali i El Čapove supruge, decu...

Hoakin je 2019. godine, osuđen u Njujorku na doživotnu kaznu zavora o na još 30 godina robije.

Sporazum o izručenju između Meksika i SAD podrazumeva da nema smrtne kazne, pa je tako Gusman osuđen da ceo život provede u svojoj malenoj ćeliji.

Gusman se pre izricanja presude sudiji žalio da mu je uskraćeno pravično suđenje i da su loši uslovi u zatvoru. Takođe se izjašnjavao kao neko ko se bavi stočarstvom i ko je u stvari farmer. Za nekoga ko je navodno odgovoran za smrt više od 10.000 ljudi, ova izjava je više nego šokantna.

„Kad sam izručen u SAD, očekivao sam pravično suđenje, ali se dogodilo suprotno“, rekao je El Čapo, potencirajući da pravosuđe nije istražilo navodno nepoštovanje dužnosti jednog porotnika.„El Čapo“ je u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen u SAD godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela.

Vođa narko-kartela „Sinaloa“ uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog meksičkog zatvora tako što su njegovi sradnici u kartelu iskopali do njega 1,5 kilometara tunela. Tu celu akciju koja je uključivala više desetina ljudi i stručnjaka, mogla se lepo videti u pretposlednjim epizodama popularne serije "El Čapo".

Gusman je ranije pobegao iz zatvora, i to 2001. godine, kad su ga na slobodu saradnici izneli u korpi za prljav veš.

Prema pisanju medija „El Čapo“ je najveći meksički narko bos od 2003, kada je bio uhapšen njegov rival Osijela Kardenas, koji je upravljao „Zalivskim kartelom“.Izručenje El Čapa SAD, Foto: WIKIPEDIA

Do februara 2014. godine važio je za „najmoćnijeg trgovca drogom na svetu“ – kako su ga nazivali u američkom Ministarstvu finansija.

U pojedinim krugovima smatra se da je „El Čapo“ imao više uticaja koji je imao kolumbijski narko-bos Pablo Eskobar, i da je dostigao uticaj gangstera Al Kaponea.

Datum rođenja Gusmana nije poznat, i pominju dva: 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak „El Čapo“ (na španskom: nizak) dobio je jer je visok 168 centimetara.

Postoje informacije o tome da je kao dete fizički zlostavljan od strane oca i da je rano pobegao od kuće počevši da se bavi prodajom droge još kao jako mlad.Ema Koronel, El Čapova poslednja supruga, foto: Instagram

Za razliku od odnosa sa ocem, majku je duboko poštovao i nije propuštao priliku da je poseti.

Oženjen je lokalnom misicom iz Meksika sa kojom ima bliznakinje. O ovoj romantičnoj specifičnoj vezi, čitajte u skoršnjem nastavku naše priče...

Autor: Maja Stojanović

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA