Kirk Daglas preminuo u 104. godini

Petak, 07. februar 2020. 00:30
Autor: OS
Izvor: OS, People, Vikipedija

Jedna od prvih holivudskih zvezda, Kirk Daglas preminuo je u 104. godini. Odigrao je više od 90 uloga, od toga 75 u filmovima.Sa velikom tugom moja braća i ja obaveštavamo vas da nas je Kirk Daglas danas napustio u 104. godini. Za svet on je predstavljao legendu, glumca Zlatnog doba filma, humanitarac posvećen pravičnosti. Ali za mene i moju braću Džoela i Pitera, on je bio tata, za Ketrin predivan svekar, za unuke i praunuke deda prepun ljubavi. Za En je bio predivan suprug“, naveo je u saopštenju Majkl Daglas, sin holivudske legende.

Rođen je u Amsterdamu u saveznoj državi Njujork, 9. decembra 1916. godine, u porodici imigranata iz Belorusije.Daglas se u zenitu karijere pojavljivao u prosečno tri filma godišnje. U prvih 50 godina svoje karijere snimio je preko 80 filmova.Oduvek je, kako je govorio, želeo da bude glumac.

Kirk Daglas je prvu nominaciju za Oskara dobio za ulogu u drami Šampion iz 1949. godine.

Nominacije za Oskara dobio je i za uloge u drami "The Bad and the Beautiful" 1952. godine, kao i za film "Žudnja za životom" 1956. godine.

Ulogom Spartaka u istorijskom spektaklu 1960. godine se svrstao se u najveće glumce sveta. Daglas je bio i producent na filmu.

Nagradu Oskar za ukupni doprinos filmskoj umetnosti dobio je 1995. godine.

Kirk Daglas je poznat po tome što je pomogao je i da se razbije holivudska cenzura krajem 50-ih i 60-ih godina prošlog veka davajući šansu ljudima iz sveta filma koji su se nalazili na crnoj listi.

Ime Iser Danijelovič promenio je u Kirk Daglas kada se priključio Američkoj mornarici u Drugom svetskom ratu.

Ženio se dva puta, ima četiri sina, od kojih je najpoznatiji glumac i producent Majkl Daglas.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA