Jedan je bio Tozovac, ispraćaj legende VIDEO

Utorak, 06. april 2021. 23:06
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: OS

Čuveni pevač narodne muzike, legendarni Predrag Živković Tozovac, preminuo je u Beogradu na VMA u 86. godini.Tozovac je izgubio bitku sa koronavirusom.

Rođen je 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Njegov otac Svetozar-Toza bio je čuveni harmonikaš i vlasnik kafane, i po njemu je Tozovac i dobio nadimak.

Kada su mu Nemci 1941. godine ubili oca, Predrag je, kako bi zaradio za život, počeo da svira i to ne samo harmoniku, već i bubnjeve i trubu.
Foto Jutjub/prntscrn

Završio je gimnaziju i studije ekonomije ali se ipak posvetio muzici pa je prve singlove snimio 1965. godine.

Pažnju javnosti dobio je dve godine kasnije, zahvaljujući pesmi "Ispod lipe, kraj potoka" kada je snimio i četiri singla sa Silvanom Armenulić.

Ipak, pravu popularnost stiće 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom "Mirjana".

Na istoj manifestaciji i sledeće godine je pobedio sa pesmom "Oči jedne žene" .

Međutim, pošto je 1972. otpevao pesmu "Jeremija", koju su ondašnje tadašnje vlasti svrstale u četničke pesme, pa je Tozovac bio prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku.


Vratio se u Srbiju posle dve godine ali vlasti mu oduzimaju pasoš, međutim, Tozovac ostaje popularan i voljen od publike i nastavlja da uspešno peva.

Osim velikog broja održanih koncerata i učešća u TV emisijama, pevao je i u duetu sa Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević i te evergrin kompozicije zabeležene su i kao trajni snimci muzičkog nasleđa.

Osamdesetih godina, bio je voditelj Folk parade, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković.

Diplomu zaslužnog građanina Kraljeva dobio je 2012. godine, a 2018. godine, povodom šezdeset godina Radio-televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Gradonačelnik Beograda saglasan je da se Tozovac sahrani u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, a beogradski mediji prenose da će se ispraćaj legende obaviti u petak, 9. aprila.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA