Preminuo Tihomir Arsić

Ponedeljak, 07. decembar 2020. 16:33
Autor: OS
Izvor: OS, Narodno Pozorište

U Beogradu je posle duge i teške bolesti preminuo glumac i dugogodišnji član ansambla Drame Narodnog pozorišta Tihomir Tika Arsić.


Jutjub, printskrin

Rođen je 1957. godine u Zemunu, glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića.

Tihomir Arsić je skrenuo pažnju na sebe 1981. godine kada je u Narodnom pozorištu odigrao ulogu Romea, u Šekspirovoj drami „Romeo i Julija“, u režiji Steve Žigona. 

Od 1984. godine postao je stalni član glumačkog ansambla.

Uvek je bio veran svom pozorištu, koje je neizmerno voleo i u kome je odigrao više značajnih uloga u klasičnim i savremenim komadima. 

Svakako najvažnija pozorišna uloga, za koju je i sam govorio da mu je najdraža i najbolja koju je odigrao je Rogožin, u „Idiotu“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Steve Žigona. Za maestralno tumačenje Rogožina, kolekciji brojih priznanja koje je dobio tokom karijere, pridružio je i dve najznačajnije nagrade koje je osvojio upravo sa tom rolom – „Zlatnog viteza“ u Moskvi i Nagradu „Raša Plaović“ za najbolje glumačko ostvarenje.

Kada je reč o Arsićevom angažmanu u Narodnom pozorištu, svakako se izdvaja i nastup u kultnoj predstavi „Solunci govore“, po tekstu Antonija Đurića i u režiji Cisane Murusidze. 
Arsića će publika pamtiti i po monodrami „Tako je govorio Broz“, sa kojom je početkom devedesetih godina prošlog veka nastupao širom nekadašnje Jugoslavije odigravši je više od 300 puta. 
Veoma zapažene uloge odigrao je i na filmu i televiziji. 


Debitovao je u filmu „Sinovi“ Slavoljuba Stefanovića Ravasija 1975. godine, a zatim su usledili upečatljivi nastupi u „Dečku koji obećava“, „Igmanskom maršu“, „Velikom transportu“, „Pejzažima u magli“, „Lageru Niš“, „Balkan ekspresu“, „Boju na Kosovu“, „Uslovnoj slobodi“... kao i serijama „Ne tako davno“, „Vuk Karadžić“, „Tragom Karađorđa“, „Šesto čulo“, „Ubice mog oca“, „Kralj Petar Prvi“.
Tihomir Arsić je za sobom ostavio suprugu Jelenu, ćerke Milicu, Lenku i Veru, sina Arsenija i unuku Nou.
Komemoracija Tihomiru Arsiću biće održana kada se za to steknu epidemiološki uslovi.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA