Ko je bio Princ Filip

Petak, 09. april 2021. 21:52
Autor: OS
Izvor: OS, NBC, Tviter

Princ Filip je preminuo u stotoj godini u zamku Vindzor, sa kraljicom Elizabetom bio je u braku 73 godine, a prilikom venčanja, promenio je veroispovest i prešao iz pravoslavlja na anglikansku veru.Kao član grčke kraljevske porodice, rođen je na Krfu 10. juna 1921. godine. Otac mu je bio princ Andrej od Grčke i Danske, a majka princeza Alisa od Batenberga. Bio je najmlađe dete i imao je 4 starije sestre.

Baba po ocu pripadala je ruskoj dinastiji Romanov, a po majčinoj liniji pripadao je potomstvu britanske kraljice Viktorije.

Kada je napunio 18 godina, pristupio je Britanskoj kraljevskoj mornarici i ulestvovao u Drugom svetskom ratu.

Godine 1947, u martu, odriče se titule grčkog princa i prihvata majčino prezime Batenberg u verziji Mauntbaten.

Novembra iste godine venčava se sa prestolonaslednicom Elizabetom. Tada je i promenio veroispovest.

Novi kurs monarhije

Iz Bakingemske palate izdato je saopštenje o smrti princa Filipa.

„Sa velikom tugom, njeno veličanstvo kraljica Elizabeta objavljuje smrt njenog voljenog muža, princa Filipa, vojvode od Edinburga", stoji u objavi za javnost.

Princ Filip, je preminuo u zamku Vindzor. Vojvoda od Edinburga imao je 99 godina a u braku sa kraljicom Elizabetom bio je 73 godine.

Princ Filip je proveo 65 godina uz kraljicu Elizabetu i bio je bračni drug koji je proveo najviše vremena uz britanskog monarha ikada. Venčali su se nakon što su negovali svoju ljubav na prvi pogled, dok su bili vrlo mladi, navode izvori bliski dvoru.Od kada su se venčali princ Filip pomagao je kraljici da uspostavi novi kurs monarhije, stavljajući Britaniju na prvo mesto, a poznat je i po tome što se zauzimao za pragmatičniji stav od ranijih britanskih vladara.

U javnosti vlada mišljenje da je princ Filip imao veliku ulogu u organizovanju televizijskog prenosa krunisanja kraljice Elizabete, i da je imao ključnu ulogu u organizaciji TV dokumentarca o kraljevskoj porodici 1969. godine.

Elizabeta je i javno više puta govorila o tome koliki je uticaj Filip imao na nju, nazivajući ga njenom snagom i temeljem.

Osmodnevna žalost

Kraljica Elizabeta Druga počela je osmodnevnu žalost za princom Filipom, a neki državni poslovi biće privremeno zaustavljeni.

Mediji prenose da je princ neposredno pre smrti izrazio želju da se ceremonija njegovog ispraćaja, odnosno sahrana obavi što skromnije.

Usled zdravstvenih problema, id 2017. godine, vojvoda od Edinburga je odstupio od zvaničnih dužnosti.

Početkom 2021. bio je nekoliko meseci na bolničkom lečenju, a imao je i intervenciju na srcu i 16. marta je pušten kući.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da s tugom primio žalosnu vest i dodao da je princ "pomogao da usmeri kraljevsku porodicu i monarhiju tako da ostane institucija od vitalnog značaja za sklad i sreću nacije. Džonson je dodao da je princ Filip stekao je veliku naklonost generacija ljudi u Velikoj Britaniji, širom Komonvelta i sveta“.

Oglasili se Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina

NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar, Princeza Кatarina i čitava Кraljevska porodica sa tugom su primili vest da se danas upokojio NJ.К.V. Princ Filip, Vojvoda od Edinburga, suprug Njanog Veličanstva britanske Кraljice Elizabete Druge, krštene kume Prestolonaslednikove.


Foto Kraljevski dvor

Čitav život Princa Filipa bio je posvećen službi Britanskoj kruni i narodu. Za sobom je ostavio suprugu, Njano Veličanstvo Кraljicu Elizabetu Drugu, četvoro dece, osmoro unučadi i desetoro praunučadi.

Princ Filip je bio sin Grčkog i danskog princa Andreja, rođenog brata grčkog kralja Кonstantina, pradede po majci Prestolonaslednika Aleksandra.  

Prestolonaslednik Aleksandar i Кraljevska porodica su u blaženopočivšem Vojvodi imali dobrog rođaka i iskrenog prijatelja čija će uspomena večno živeti. Njagov odlazak će stvoriti veliku prazninu u srcima svih koji su ga poznavali.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA