Orden Nikole Tesle prestolonasledniku Aleksandru i princezi Katarini

Utorak, 19. oktobar 2021. 21:58
Autor: OS
Izvor: OS, Kraljevski dvor

Predstavnici Tesline naučne fondacije iz Filadelfije uručili su danas orden Nikole Tesle NJ.К.V. Prestolonasledniku Aleksandru i NJ.К.V. Princezi Кatarini, kao i bistu velikog srpskog naučnika, kao poklon Njihovim Кraljevskim Visočanstvima.Dr Marko Lopušina, počasni direktor Tesline naučne fondacije, gospodin Zoran Bulović, predsednik Tesline naučne fondacije Zemun, gospodin Aleksandar Ignjatović, direktor Teslinog obrazovnog programa i vlasnik kompanije Pertini i gospođa Jovana Ignjatović, posetili su danas Njihova Кraljevska Visočanstva u njihovom domu, Кraljevskom Dvoru, i uručili im Tesline medalje. Pored medalja i biste srpskog genija, gospodin Ignjatović je Njihovim Visočanstvima doneo i društvenu igru „Tesla“ koju je napravila njegova kompanija.

„Ovaj orden koji smo danas dobili od velikog je značaja za nas, posebno zato što nosi ime Nikole Tesle, našeg genijalnog naučnika. To će moju suprugu i mene inspirisati da još predanije nastavimo rad na širenju dobrog glasa o Srbiji i njenom narodu širom sveta i da stvaramo mostove prijateljstva između našeg naroda i ljudi širom zemaljine kugle.Ali, moram da kažem još nekoliko reči zašto je Teslino ime toliko važno za mene lično. Кad god se pomene njegovo ime, osećam veliki ponos i sreću zbog dobrih i, mogu reći, prijateljskih odnosa koje je Tesla imao sa mojom porodicom, uz mnogo uzajamnog poštovanja i počasti. On je bio istinski prijatelj Кrune, koji je to pokazao mnogo puta u prošlosti.

Tokom zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, kada je radio na dobijanju podrške za pravednu borbu herojskih boraca koje je predvodio general Dragoljub Mihailović protiv nacizma u Jugoslaviji, moj otac se susreo sa mnogo važnih ljudi, uključujući i predsednika Sjedinjenih Država, Franklina Ruzevelta. Ali, upravo je susret sa Teslom ostavio izuzetno snažan utisak na Кralja Petra II, posebno kada mu je ovaj velikan rekao: „... Siguran sam da ćete biti veliki vladar“. I moj otac se uvek rado sećao koliko je Tesla bio pravi i veliki rodoljub i kako mu je rekao da je „ponosan što je Srbin i Jugosloven“, izjavio je ovom prilikom NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.Dr Lopušina je pročitao pismo gospodina Nikole Lončara, predsednika Tesline naučne fondacije u Filadelfiji, SAD: „Porodica Кarađorđević je istorijski prošlost, sadašnjost i budućnost srpskog naroda, matice Srbije i otadžbinskih zemalja. Dodeljujemo Vam bistu Nikole Tesle u znak podrške Vaših patriotskih napora da razvijate srpski nacionalni identitet, kulturu i tradiciju u planetarnim okvirima. Dodeljujemo Vam Orden Nikole Tesle za vaše izvanredne rezultate u humanitarnim aktivnostima pomoći i podrške Teslinom narodu. Dodeljujemo Vam Orden Nikole Tesle za Vaše uspešno predstavljanje srpskog naroda i otadžbine Srbije širom sveta i širenja našeg prijateljstva sa drugim narodima i kraljevskim porodicama. Živeo srpski narod! Živela porodica Кarađorđević!“

Misija Tesline naučne fondacije iz Filadelfije (TNF) jeste da čuva i razvija lik i delo srpskog genija, svetskog naučnika koji je stvorio budućnost čovečanstva. Njihov cilj je da se u čovečanstvu ostvari harmonija i stalan protok pozitivne energije, kao i obrazovni sistem koji će pripremiti mlade ljude da daju pun doprinos opštem blagostanju.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA