Otišao je Panonski Mornar

Petak, 19. februar 2021. 19:48
Autor: OS
Izvor: OS

Poznati kantautor Đorđe Balašević, poznat i kao Panonski Mornar, napustio nas je u 67. godini života.
Balašević je preminuo od posledica upale pluća nastale usled infekcije koronavirusom. Pre tri dana primljen na Infektivnu kliniku u Novom Sadu gde se lečio od upale pluća.


Foto Printskrin, Jutjub

Smrt velikog kantautora i umetnika Đorđa Balaševića rastužila je čitav region, koji ga oplakuje.
 
To je ogroman gubitak za našu kulturu, a za takve ljude mislite da vas nikada neće napustiti.


Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu, u porodici oca Jovana Balaševića i Veronike Dolenec, iz Rasinje kod Koprivnice u Hrvatskoj.
 
Pesme je počeo da piše u osnovnoj školi, a sanjao je da postane fudbaler. Gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije voleo matematiku, ali je maturirao kao vanredni učenik.

Položio je prijemni ispit za studije geografije. Fakultet nije završio, opredelio se za muziku. Godine 1977. pristupa grupi "Žetva" sa kojom snima hit pesmu "U razdeljak te ljubim" i ostvaruje svoj prvi uspeh. Singl je prodat u više od 180.000 kopija, što je bio veliki uspeh za jugoslovenske standarde.
 
Bio je porodični čovek, ali je priznao da njegova porodica nije podržavala karijeru - roditelji nisu došli ni na jedan njegov concert, a Đorđe im je na svakom koncertu čuvao mesta.


Brak sa suprugom Oliverom jedna je od najlepših ljubavnih priča, protkana detaljima kao iz pesama. Pročitajte kako su se upoznali, zašto ju je Balašević zaprosio telefonom i kako su 36 godina kasnije zajedno ušli u sobu koja je inspirisala njegov veliki hit "Provincijalka", a u koju Đorđe do tada nije kročio.
 
Iza njega su ostale legendarne pesme - "Lepa protina kći", "Ne lomite mi bagrenje", "Devojka sa čardaš nogama", bezbroj njih, izvojili smo najlepše...

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA