Otkriven "očuvan" skelet kita koji se nasukao pre oko 4.000 godina na obale Tajlanda

Utorak, 01. decembar 2020. 15:18
Autor: OS
Izvor: OS, The Guardian, BBC

Blizu obala Tajlanda otkriven je dobro očuvan skelet kita za koji se veruje da je star između 3.000 i 5.000 godina. Skelet je dugačak 12 metara i pripada vrsti poznatoj kao Brajdov kit.  

 Izvor fotografije: Tviter

Brajdovi kitovi, koji žive širom sveta u umereno toplim i tropskim vodama, i danas se mogu naći u tajlandskim vodama. Stručnjaci se nadaju da bi ovo otkriće moglo biti „prozor u prošlost", naročito kada je u pitanju istraživanje nivoa mora i bioraznolikosti.

Delimično fosilizovane kosti "retko su otkriće", rekao je istraživač ovih velikih sisara Markus Čua sa Državnog univerziteta u Singapuru.

„U Aziji je malo primeraka delimično fosilizovanih kitova, a još manje njih je „u tako dobrom stanju", istakao je Markus Čua.

Na fotografiji koju je objavio tajlandski ministar za okolinu Varavut Silparča, mogu se videti kosti koje su očigledno gotovo netaknute. Dosad je, po njegovim rečima iskopano više od 80 odsto kostura. Procenjuje se da je samo glava pronađenag fosila dugačka čak tri metra jer je reč o ogromnoj vrsti kita koji može da dostigne težinu od 15 do 20 tona.


Izvor fotografije: Tviter

Biolog Čua veruje da će ovo otkriće istraživačima doneti brojna nova saznanja o prošlosti ove vrste kitova i omogućiti im da ustanove kakve su razlike u poređenju s današnjim Brajdovim kitovima.

Kostur će im pružiti i podatke o „paleobiološkim i geološkim uslovima koji su vladali u to doba, uključujući procenu nivoa mora, vrste sedimenata i bioloških zajednica koje su prevladavale u tom periodu".

„Verujem da će nam ovo otkriće otvoriti prozor u prošlost čim utvrdimo starost kostura", rekao je Čua.

Starost kostiju odrediće se metodom radioaktivnog izotopa ugljenika, a rezultati se očekuju u decembru.

"Stručnjacima je vrlo zanimljiva istorija Tajlandskog zaliva u poslednjih 10.000 godina", ističe Čua.

Kaže da je nivo mora nekad verovatno bio i do četiri metra viši od današnjeg, a zanimljiva je i vrlo snažna i česta seizmička aktivnost u tom području. Kostur je pronađen nedaleko od obale u Samutu Sakhonu.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA