Skakavci koji će pojesti Afriku

Subota, 18. januar 2020. 22:28
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: Ogledalo Srbije

Kao posledica klimatskih promena neobični stanovnici pojavili su se na afričkom kontinentu. Najezda skakavaca najveća u poslednjih 25 godina zahvatila je istočni deo Afrike i predstavlja pretnju za bezbednost hrane u nekim zemljama koje su ionako najugroženije glađu, saopštili su zvaničnici.
Najezda skakavaca je zahvatila Keniju, gde je jedan roj tih insekata bio dugačak 60 kilometara i širok 40, navele su vlasti i dodale da je to pustinjski skakavac, jedan od najopasnijih.

Insekti su se pored Kenije, pojavili i u delovima Somalije, Etiopije, Sudana, Džibutija i Eritreje. Procenjuje se da će zahvatiti i delove Južnog Sudana i Ugande.

Ova pojava bi mogla da ugrozi već siromašno stanovništvo u tom delu Afrike gde su i nemiri, kao u Somaliji koja je na meti ekstremista, u Južnom Sudanu su dugogodišnji sukobi, a bilo je nemira u Etiopiji.Na pojedinim mestima su rojevi skakavaca toliki, da izgledaju kao tamni oblaci na horizontu. Skakavci su veličine prsta i na milione leti i skaču na useve koje uništavaju.

Regionalna organizacija Istočne Afrike je saopštila da tipičan pustinjski roj može da sadrži do 150 miliona skakavaca po kvadratnom kilometru koji lako migriraju s vetrom i mogu preći 100 do 150 kilometara dnevno. Prosečan roj za samo jedan dan može da uništi useve dovoljne za ishranu 2.500 ljudi.


Najezda bi mogla da potraje do juna jer su uslovi za razmnožavanje sakakavaca povoljni posle neuobičajenih, velikih poplava poslednjih nedelja.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA