Otkrivena očuvana noga dinosaurusa – da li je udar asteroida „zbrisao“ dinosauruse sa Zemlje

Četvrtak, 07. april 2022. 13:25
Autor: OS
Izvor: NSBB News, BBC

Naučnici su otkrili ono za šta veruju da je prvi fosil povezan sa katastrofalnim događajem udara asteroida koji je zbrisao populaciju dinosaurusa sa Zemlje. Svi smo čuli za džinovski asteroidni udar na Zemlju pre oko 66 miliona godina, koji je ubio sve dinosauruse. Ovo je bio masivni asteroid Čiksulub i igrao je ključnu ulogu u izumiranju dinosaurusa, kao i širokog spektra drugih ekoloških i biotičkih organizama.


foto: Piksabey

Međutim, nikada nije pronađen čvrst dokaz da je asteroid ubio dinosauruse. Do sada, čini se. Naučnici su nedavno pronašli dobro očuvanu nogu dinosaurusa, za koju se smatra da je iz vremena kada je asteroid udario u Zemlju.
Noga dinosaurusa je kompletna sa kožom pronađenom na fosilnom lokalitetu Tanis u američkoj državi Severna Dakota.Pronađeni fosil je ustvari prikaz stvarnog dana kada je džinovski asteroid udario u Zemlju.

Veruje se da se glavno mesto udara asteroida koji je bio širok 12 kilometara nalazi u Meksičkom zalivu, mesto Tanis u Severnoj Dakoti udaljeno je otprilike 3.000 kilometara. Misterija je zbog čega su ostaci tako dobro očuvani.

Otkriveni fosil dinosaurusa i nekoliko drugih drevnih primeraka su ubijeni i zakopani na sam dan udara asteroida. Postoji vrlo malo ostataka dinosaurusa koji su pronađeni u stenama da bi se proučavao uticaj asteroida, a imati primerak iz tog doba bilo bi samo po sebi izvanredno, preneo je Bi-Bi-Si. Sir David Attenboro, biolog i istoričar dokumentovaće priču o pronađenom fosilu dinosaurusa.
 
Sa fosilom noge dinosaurusa, naučnici su pronašli ribu koja je udahnula ostatke udara asteroida dok je padao sa neba pre oko 66 miliona godina. Tu je i fosil kornjače, ostaci malih sisara, koža od rogatog triceratopsa, embrion letećeg pterosaurusa unutar njegovog jajeta.

„Uspeli smo da razdvojimo hemiju i identifikujemo sastav tog materijala. Svi dokazi, svi hemijski podaci iz te studije snažno sugerišu da gledamo u komad asteroida koji je obrisao dinosauruse sa naše planete“, rekao je profesor Univerziteta u Mančesteru Fil Mening.

Vođa istraživanja profesor Robert Deplama sa Univerziteta u Mančesteru, istakao je da postoji toliko detalja koji nam govore šta se događalo iz trenutka u trenutak, kao kada gledate film.

Profesor Pol Baret sa Prirodno-istorijskog muzeja u Londonu je za Bi- Bi- Si rekao da se radi o Teselosaurusu.
To je vrsta dinosaurusa koja je izgledala kao veliki gušter. Po svemu sudeći ova noga je od dinosaura otkinuta jako brzo, prema njegovim riječima ne vide se dokazi neke bolesti noge.
 
Profesor Stiv Busati sa Univerziteta u Edinburgu i dalje je pomalo skeptičan u pogledu tačnog vremena nestanka dinosaurusa. On sugeriše da postoji mogućnost da su životinje koje su umrle pre udara asteroida „ekshumirane nasilno na dan udara“. Izvesno je da otkriveni fosili utiru dalji put ka razumevanju udara asteroida koji je okončao eru dinosaurusa i najavio uspon sisara poput nas.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA