Restoran u Kopenhagenu koji ume da omađija posetioce

Četvrtak, 02. januar 2020. 16:05
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: Foto: Piksabej

Eterična plutajuća meduza i intrigantna polarna svetlost su samo neke od scena koje se projektuju iznad gostiju vrhunskog restorana u Kopenhagenu,
koji je delo Studija Duncalf.U restoran se ulazi kroz bronzana vrata visoka četiri metra. Građen je dve godine, koštao je 15 miliona dolara, što je 10 puta više od početnog budžeta.

Restoran raspolaže sa 40 mesta za petosatni obrok koji, uz vino, košta oko 600 dolara. Uprkos ceni, na listi čekanja je već 15.000 ljubitelja „fajn dajninga“ širom sveta.

Ekskluzivno nudeći degustacijski meni sa pedeset jela, restoran Alchemist je osmišljen tako da “svoje goste povede u fizičku i intelektualnu avanturu”.

Restoran je svoj život započeo kao mali prostor u centralnom delu Kopenhagena, ali, kada su investitori ponudili priliku za proširenje, glavni kuvar,
Rasmus Munk, sarađivao je sa studijom Duncalf kako bi zajedno kreirali veći i ekscentričniji prostor, “koji
bi inžinjeri i arhitekte inače odbacili i zanemarili”.

„U prethodnoj postavci Alchemista, iskustvo je bilo skoro sasvim fokusirano na hranu”,rekao je osnivač studija, Majk Dunkalf I dodao U svojoj novoj verziji, Rasmus je želeo da poboljša iskustvo, kreirajući neverovatno fizičko okruženje, koje uključuje vizuelnu i audio stimulaciju”, dodao je.

Novi prostor restorana nekada je bio radionica za brodove, kao i prostor u kome su se dizajnirale scene za danski nacionalni teatar.

Sa jedne strane 14 metara visoke sobe nalazi se impoznatni trospratni stakleni vinski podrum, u kom je smešteno 10.000 flaša. Četiri metra dugačke mesingane lampe vise sa plafona, osvetljavajući ležerne prostore za sedenje ispod, koji su opremljeni pink i teget plišanim stolicama.

Kuhinja se nalazi u zadnjem delu prostorije, a oivičena je staklenim panelima, tako da gosti mogu uživati u pogledu na kuvare koji pripremaju njihove
obroke. Brojni neobični sastojci se nalaze ovde, unutar prozirnih teglica na osvetljenoj polici, podsećajući nas na uzorke u naučnoj laboratoriji.

Gosti restorana prenju se preko stepeništa i prelaze preko staklenog mosta, kako bi došli do drugog dela, gde se nalazi ogromna kupola. Kupola se
koristi za projektovanje različitih pokretnih slika – od noćnog neba, preko polarne svetlosti, pa sve do meduza koje plutaju među plastičnim kesama, što je naravno pokušaj podizanja svesti o zagađenosti okeana.

Gosti sede oko betonskih stolova, okrenuti prema kuhinji, kako bi bili u toku sa vizuelnim iskustvom. Mesto, kao i hrana, je dizajnirano da potpuno omađija posetioce.

Restoran u Kopenhagenu koji ume da omađija posetioce Nekadašnje skladište površine 22.000 kavadratnih metara ima četiri kuhinje i trospratni vinski podrum sa 10.000 boca. Iznad glavne trpezarijske dvorane podiže se kupolasti strop na koji desetak projektora baca sliku kako bi uskladili hranu i njenu poruku – ogromni puls lignje pored okeana, na primer, da istakne zagađenje mora.

Zgrada, u nekadašnjem području brodogradilišta Refshaleøen, nekada je bila dom Danskog kraljevskog pozorišta, što je veoma prikladan detalj u Munkovoj viziji “holističke kuhinje” da spoji umetnost, dramu i hranu. Osoblje uključuje dramaturga, animatora, kompozitora i pet glumaca – “To je budućnost hrane”, kaže Munk.

Neverovatno interesovanje za njegov rad se nadovezuje na poslednji uspeh Munka, restoran od 15 mesta koji se takođe zvao “Alchemist” i zatvoren je 2017. U njemu je ovaj genijalni šef kuhinje izgradio reputaciju za teatralnost, divne ukuse i jela prepuna značenja. Jedno od jela, na primer je ličilo na gomilu pepela od cigareta, ali je u stvari bila verzija klasičnog krompira i slanine koju je obožavala Munkova baka, zakleti pušač.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA