Koji je najstariji slatkiš na svetu i kako se pravi VIDEO

Nedelja, 26. jun 2022. 21:28
Autor: OS
Izvor: OS

Ašura je slatkiš poznat i kao Nojev dezert. Smatra se jednim od najstarijih poslastica na svetu. Sadrži puno žitarica, mahunarki, suvog voća i orašaste plodove.


Piksabej

Kada se pravi ovaj dezert, to se čini se u velikim količinama kako bi mogao da se prema običajima - podeli sa prijateljima i komšijama. U turskoj kulturi slatkiš „Ašura“ je simbol različitosti i prijateljstva.

Prema jednoj legendi koja govori o nastanku ovog neobičnog kolača, kada su zalihe hrane počele da nedostaju u Nojevoj arci, Noje je odlučio da sve preostale zalihe hrane stavi u jednu posudu i skuva ih kako bi nahranio sve putnike dok ne stignu do Ararata.

Druga priča nas vodi do proroka Muhameda koji je tokom putovanja u Medinu sa svojim sledbenicima, sreo grupu Jevreja koji poste. Kada su ih pitali zašto to čine oni su odgovorili - da bi se setili dana kada ih je Mojsije spasao od Egipćana.

Muhamed je smatrao da i Muslimani treba da rade isto, što je ubrzo postala i praksa.


„Ašura znači broj 10 na arapskom i odnosi se na deseti dan u mesecu muharemu, a to je prvi mesec islamskog kalendara. Ovaj ukusni desert se priprema u kućama tokom te nedelje i deli sa prijateljima, simbolizujući ljubav i bogatstvo", rekla je Semre Torun, urednica u časopisima Vog i GQ Turkey.

Kako se sprema Ašura

Za osam porcija ovog slatkiša potrebno je 225 grama šećera, šolja i po leblebije iz konzerve i isto toliko konzerviranog tamnog pasulja.

Najpre tri šolje oljuštenog ječma namočite u dosta vode i ostavite ga da prenoći.

Pošto je ječam nabubreo tokom noći, stavite ga na ringlu da proključa i dodajte, ako treba, još malo vode.

Tokom kuvanja, dodajte šećer, pasulj i leblebije, kao i pola šolje nekuvanog belog pirinča koji je takođe odstojao u vodi, kašiku ružine vodice, dve kašičice cimeta, tri kašike pistaćija, i po tri kašike pinjola i suve ribizle.

Kuvajte oko 50 minuta na tihoj vatri, a potom smanjite temepraturu.

Mešajte polako dok se ne zgusne. Prebacite smešu u veliku činiju i proverite da li je površina mešavine ravna. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Spremite i šest punih kašika seckanih suvih smokvi, šest suvih seckanih kajsija, osam kašika naseckanih oraha i isto toliko kašika semena nara.

Kada se ohladi; po slatkišu pospite cimet, iseckane suve smokve, iseckane kajsije i orahe.

Pospite na kraju sveže semenke nara. Poslužite ohlađeno.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA