Dani ludaje počinju devetog septembra

Petak, 27. avgust 2021. 21:16
Autor: OS
Izvor: Turistička organizacija Kikinde

Ovogodišnja manifestacija „36. Dani ludaje” je na pragu. Ostalo je još samo malo vremena do početka.Ponosni smo što smo ostali dosledni istrajavajući da „Dani ludaje“ ostanu verni svom nazivu, odnosno – ludaji, u čiju čast je i osmišljena.

Manifestacija je neraskidivi deo tradicije i prepoznatljiv simbol grada. Već odavno je prepoznatljivi brend Kikinde.

Svojim razvijanjem, od skromne gradske priredbe, stvorena je manifestacija koja promoviše sve turističke, ali i privredne i kulturne potencijale Grada Kikinde, kao i vrednosti ove severnobanatske sredine ne samo u našoj zemlji, nego i u inostranstvu.

Danas je poseti više desetina hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva - Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke i Bugarske, Republike Srpske, koji su ne samo posetioci, nego i učesnici različitih programa. Manifestacija tokom 4 dana nudi mnoštvo događaja.

Tako se u najvećoj Gostinskoj sobi u ovom delu Evrope nađe Banatski fruštuk gde mogu da se probaju specijaliteti našeg kraja, kulturno umetnička društva prikazuju svoje sposobnosti a maskirani predškolci naprave pravu atrakciju kada njih više od 500 prodefiluje gradom obučeni u plodove jeseni: tu su izložbe, dečije igre sa ludajom, sportski susreti, naravno neizostavni su i večernji koncerti koji upotpunjuju program manifestacije.

Ono što čini srž manifestacije jeste merenje najteže i najduže ludaje. Najteža izmerena lepotica ima težinu od 639,5 kilograma – proizveo je Dušan Jankov iz Novog Sada, a najdužu 366 centimetara dugačku, proizveo je Goran Lazić iz Kikinde. Goran Lazić je nosilac i Ginisovog rekorda u dužini ludaje: na takmičenju u Mozirju u Sloveniji oborio je Ginisov rekord sa ludajom dugačkom 394,5 centimetara.

Svi rekordi ostvareni su u 2019. godini.Pozivamo i Vas da dođete na „36. Dane ludaje” i zajedno sa nama budeteste deo velike svetske porodice zaljubljenika u ludaje, bundeve,tikvare, ili kako god je Vi zovete u Vašem kraju.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA