Kako izgleda kad se slika velikog Paje Jovanovića pretvori u fotografiju

Sreda, 21. oktobar 2020. 01:48
Autor: OS, Foto: Marija Stojanović
Izvor: OS, MGB

U saradnji sa Muzejom Grada Beograda, Color Media Communications nastavlja popularizaciju slavnih jugoslovenskih i srpskih slikara uz angažman savremenih fotografa.Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu i Galeriji Milan Кonjović u Somboru, ovogodišnji art event posvećen je velikom Paji Jovanoviću.

U nastavku, galerija iz ugla Marije Stojanović (Instagram)

Prvi instinkt većine fotografa bila je želja za replikom neke od čuvenih kompozicija sa istorijskom tematikom, ali su mnogi od njih u njegovom Muzeju otkrili čudesne aktove slikareve supruge i najveće ljubavi i muze, Hermine Muni Dauber Jovanović, koja je ovekovečena na mnogim platnima.Posebnu pažnju privukao je i portret kraljice Marije Кarađorđević za koji je pozirala princeza Danica Кarađorđević.

Najzahtevnijeg zadatka, remek-dela “Seoba Srba”, prihvatio se poznati street fotograf Boogie, koji je napravio svojevrstan omaž toj istorijskoj kompoziciji, radeći starom fotografskom tehnikom.

Paja Jovanović je predstavnik akademskog realizma, svojestvenog fotografiji, pa su fotografi mogli verno da prenesu njegovu umetničku viziju ili da se upuste u neki izazovniji i zahtevniji iskorak.Autorka izložbe je Duška Jovanić, a svi zainteresovani će moći da je pogledaju do 29. oktobra u prostorijama Muzeja grada Beograda, Resavska 40-b.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA