Kada dete planira odlazak iz roditeljskog gnezda, roditelji ne tugujte, to je prirodna stvar

Sreda, 14. oktobar 2020. 16:29
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: OS

Biti roditelj je posao sa punim radnim vremenom. Veliki korak za dete je preseljenje iz roditeljskog doma. Deca se sele da bi pohađala fakultet ili da bi započela svoj samostalni život.Iako je to prirodna stvar, ona ipak stvara fizičku distancu između roditelja i dece, emocionalno razdvajanje i nije uvek teško kao što se u početku čini. Svi osećaju neki gubitak, a roditelji su detetu i dalje potrebni, samo je sada način drugačiji.
Deca koja napuštaju roditeljski dom donose samostalne odluke, nema više mešanja roditelja.

Deca preuzimaju odgovornost
Podstaknite ih da naprave spisak stvari koje će im trebati, uključujući važne datume, poput registracije i dana useljenja, i šta će im trebati za prvi stan.
Prepustite stvarno planiranje njima, a savet za najbolju komunikaciju sa detetom je postavljanje pitanja bez ikakvih predrasuda.
Iako se možda ne slažemo sa dobijenim odgovoroim, moramo imati na umu da je vreme da dete donosi odluke i ponaša se onko kako je vaspitano.

Komunikacija
Veoma je važno naglasiti detetu da će vam nedostajati. Budite fleksibilni u svojim očekivanjima i predlažite alternative, poput e-pošte ili razmene tekstualnih poruka.
Trebalo bi da dete zna da ste uvek tu ako ste mu potrebni iako nije najbolje rešenje uvek trčati kad vaše dete pozove. Najbolje je pustiti ga da reši svoje probleme.

Novac i finansije
Važno je detetu skrenuti pažnju na njihov lični budžet i da treba da ostanu u okviru predviđenog budžeta. Ako je potrebno više novca za nepoznate ili neočekivane troškove povezane sa školom, trebalo bi da vas obaveste pre vremena i da ne očekuju da ih „izbavite".

Kada dete ode treba se prilagoditi i ispuniti vreme
Biti roditelj više je nego posao sa punim radnim vremenom. Kada se dete iseli, vreme koje smo provodili zajedno, ostaje prazno. Iako to može izgledati čudno, važno je da pokušate da svoj fokus preusmerite na sebe.
Napravite listu stvari koje želite da radite, uključujući hobije, popravke kuće, knjige ili kurseve koje ste vremenom odlagali. Učini nešto lepo za sebe.
Mnogi parovi otkrivaju da se posle odlaska dece teško prilagođavaju tome da ponovo postanu par.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA