Kako postati uspešan vođa?

Petak, 30. oktobar 2020. 23:17
Autor: OS
Izvor: Science and Health

Konačni ishod čini mnogo faktora koji su ključni za to da postanete sjajan lider. Neki od njih mogu vam biti urođeni, dok druge morate da savladate i uvežbate. Zato, ne oklevajte. Ako imate ambiciju da napredujete i postanete najbolji od najboljih, počnite odmah da radite na sebi i svojim sposobnostima. Što više razvijate ove kvalitete i učinite sopstveni set poslovnih veština bogatijim, to ćete biti uspešniji.


 Nije lako biti uspešan vođa
 
Koje osobine čine dobrog vođu? Oni na vrhu uglavnom imaju ovih par osobina koje su neophodne za pravog vođu.

 Vizija
 
Veliki lideri imaju viziju za svaki konkretan projekat kojim se bave.
 
„Oni umeju jasno da prenesu tu poruku zaposlenima, tako da svako od njih, bez obzira na to na kojoj se poziciji nalazi, tačno zna da vam ponovi šta je ideja i vizija kompanije”, ističe Kerol Lempert, koja je stručnjak za razvoj liderstva.
 
„Uzmimo za primer Volta Diznija. Pre mnogo godina on je artikulisao jednu viziju – želeo je da stvori mesto na kome će se svaki posetilac osećati čarobno. Danas svi koji rade u Diznilendu – od glumca u kostimu Mikija Mausa, do prodavaca sladoleda – razumeju viziju koja je pred njima, a to je stvaranje čarolije za svakoga ko tu dođe”, navodi ona.

 Poštovanje
 
Da biste se zaista povezali sa ljudima, morate ih tretirati sa poštovanjem.
 
„Na početku karijere radila sam za čoveka koji bi se pojavio u mojoj kancelariji i počeo da me kritikuje, a zatim odlazio kao da je bačena bomba”, kaže Lempertova. „Bila sam nervozna i napeta svakoga dana. Kasnije sam imala šefa koji bi nežno pokucao na vrata i rekao: Moram da razgovaram sa vama, verovatno će trajati pola sata. Da li vam sada odgovara?”
 
Za Lempertovu je šef koji je postavljao jasna očekivanja i poštovao njeno vreme bio bolji vođa.


Poštovanje je jedna od ključnih vrlina šefa

 Integritet
 
Osoba sa integritetom uradi ono što je rekla da će uraditi.
 
„Bez integriteta ne možete imati ni poverenje saradnika”, kaže Dejna Teus, jedna od direktora u kompaniji „InPower Coaching”.
 
„Da biste stekli poverenje kao lider, morate kolegama pokazati da imate integritet. To se odnosi na sve situacije, velike događaje i poslove, kao i na najobičnije sitnice na radnom mestu – od toga da ispunjavate obećanje o bonusu i povećanju plate, do toga da dolazite na sastanke na vreme.”

 Transparentnost
 
Da bi inspirisao tim, lider mora da izgradi kredibilitet i poverenje.
 Kroz doslednu, smislenu i efikasnu komunikaciju. „Omogućite zaposlenima pristup onome što se događa u organizaciji i činite to svakodnevno i dosledno. Tako uspostavljate iskren odnos unutar kompanije i postavljate temelj za uspešan rad”, kaže Stiv Vingarden, osnivač firme „Innovators of Change”.

 Želja za napredovanjem
 
Pravi lideri uvek žele da nauče nove stvari ili nove načine kako da što bolje obavljaju svoj posao. Imaju otvoren um i zainteresovani su za unapređenje i profesionalni razvoj.
 
 Empatija
 
Kao lider, morate biti u stanju da razumete svoj tim i da se povežete sa problemima sa kojima se vaši zaposleni suočavaju.
 
Potrebno je da budete dobar slušalac, pažljiv sagovornik i osoba koja ume da se uživi u potrebe drugih ljudi. Ali previše empatije može vas dovesti u tešku poziciju, kaže Teusova: „Morate da donosite odluke saosećajući sa ljudima, ali istovremeno morate biti i strogi i pravični. Lider ne sme da bude ni previše bolećiv, ni previše bezosećajan.”

 Podrška
 
Osobina koja je veoma bitna za dobrog vođu jeste sposobnost da podrži i podstakne druge.
 
Vođa koji radi uporedo sa članovima svog tima nadahnjuje i njih da daju sve od sebe.

 Fokus
 
Najbolji lideri uvek misle na cilj koji imaju pred sobom.


 Put ka vrhu nimalo nije lak

Oni su organizovani, razmišljaju unapred i detaljno planiraju svoj put ka uspehu. „Vođe koje umeju da održavaju fokus su velika prednost za kompaniju. Oni su orijentisani na rezultate i posvećeni tome da posao urade najbolje moguće”, kaže Keni Trin, osnivač i izvršni direktor medijskog startapa „Netbooknews”.

 Mentorstvo
 
Dobri lideri uvek žele da pronađu, ohrabre i obuče sledeću generaciju lidera.
 
„Oni nemaju osećaj da su jedini na svetu i da niko osim njih ne može da obavi posao, već su spremni da potraže i pronađu potencijal u drugima”, kaže Karen Sauthol Vots, autorka knjige „The Solo Workday”.
 
„Dobar vođa priznaje tuđa dostignuća i zna da pomaganje drugima ni na koji način ne ugrožava njihov uticaj na poslu.”

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA