Najskuplji grad na svetu je Tel Aviv

Sreda, 19. januar 2022. 16:58
Autor: OS
Izvor: OS, Bussines Insider

Pri pomisli na najskuplji grad na svetu, verovatno bi pomislili na Njujork, London ili Hong Kong.Iznenađenje je da je to izraelski Tel Aviv, koji se našao na vrhu listte najskupljih gradova na planeti Zemlji.


Foto: Pixabay

Prema dvogodišnjem izveštaju istraživačke grupe Ekonomist Intelidžens Junit (EIU), izraelski grad Tel Aviv je po prvi put nadmašio druge gradove prema svetskom indeksu troškova života iz decembra 2021.godine.

Veruje se da su tome doprineli rast nacionalne valute šekela i povećanje cena robe, uključujući namirnice i transport.

Grad je stigao na prvo mesto pošto se prošle godine popeo sa petog mesta. Na drugom mestu su Pariz i Singapur, a slede Cirih, Hong Kong, Njujork, Ženeva, Kopenhagen, Los Anđeles i Osaka.

Komentarišući to, Upasana Dutt, šef odeljenja svetskih troškova života u EIU, rekao je:

 „Iako se većina privreda širom sveta sada oporavlja od pandemije koronavirusa, mnogi veliki gradovi i dalje beleže skokove u broju slučajeva, što dovodi do socijalnih ograničenja. To je poremetilo snabdevanje robom, što je dovelo do nestašice i viših cena”, istakla je Upasana Dut, šefica Odeljenja svetskih troškova života u EIU.

 Dodala je da se tokom naredne godine očekuje da će troškovi života dodatno rasti u mnogim gradovima kako se plate povećavaju u mnogim sektorima.

“Takođe očekujemo da će centralne banke oprezno podići kamatne stope kako bi zaustavile inflaciju”,istakla je Dut.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA