Моžda je iz svemira, možda ne, ali će se crni dijamant „Enigma“ od 555,55 karata naći na aukciji

Četvrtak, 20. januar 2022. 08:41
Autor: OS
Izvor: OS, CNN Style

Aukcijska kuća „Sotbi“ u Dubaiju, objavila je da će se redak crni dijamant od 555,55 karata, nazvan „Enigma“ naći na aukciji u februaru 2022. godine.


 Foto: Instagram printskrin
 
Ovaj dragulj je po pretpostavkama stigao je iz svemira, nastao meteorskim udarom ili od asteroida koji se sudario sa Zemljom. Prirodni fasetirani crni dijamant ove veličine je "izuzetno retka pojava", prema „Sotbiju", a očekuje se da će biti prodat za 6,8 miliona dolara na aukciji u Londonu u februaru 2022. godine. Prethodno će biti izložen u Dubaiju i Los Anđelesu.
 
Crni dijamanti, takođe poznati kao „Karbonado" dijamanti nastali su u periodu između 2,6 i 3,8 milijardi godina i imaju tragove azota i vodonika - elemenata koji se nalaze u međuzvezdanom prostoru.
 
Oni takođe sadrže osbornit, mineral prisutan u meteoritima.
 
Nikita Binani, specijalista za nakit u Sotbiju u Londonu, nazvao je dijamant "pravim prirodnim fenomenom".
 
„Njegova prodaja predstavlja priliku koja se pruža jednom u životu za sticanje jednog od najređih, milijardu godina starog kosmičkog čuda poznatih čovečanstvu", rekla je ona u saopštenju za javnost.
 
Oblik dijamanta inspirisan je bliskoistočnim simbolom palme, znakom zaštite, što na arapskom znači pet. Tema pet se proteže kroz kamen, kaže aukcionar.
 
Pored svojih 555,55 karata, sadrži i tačno 55 faseta, ili lica. Crni dijamanti koji su fasetirani prodavani su u prošlosti po cenama koje su prelazile 13.600 dolara po karatu, naveli su iz „Sotbija".
 
Dijamant će biti izložen za online licitacije od 3. do 9. februara 2022. godine, a aukcijska kuća je saopštila da će prihvatiti kriptovalutu kao sredstvo plaćanja.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA