Šta je anoreksija i koje opasnosti nosi

Ponedeljak, 07. decembar 2020. 17:53
Autor: OS
Izvor: savetiobjasnjenja.blogspot.com

Anoreksija je jak  gubitak apetita iz emocionalnih razloga najčešće.


Ilustracija Piksabej

To je zapravo poremećaj u ishrani koji se karakteriše velikim strahom od debljanja.Reč je o nerazumnoj  borbi protiv gladi  koji ne nestaječak ni onda kada mršavost ozbiljno ugrožava život osobe obolele od anoreksije.

Anoreksija bi semogla nazvati bolešču uma. Započinje željom da se izgubi koji kilogram nastavlja se svodjenjem hrane na minimum, a u krajnjim slučajevima - osoba potpuno prestaje da jede.

Osoba koja pati od anoreksije počinje da bude opsednuta slikom svog tela i često doživljava sebe jako debelom iako je realno sasvim suprotno realno stanje. 

Osobe koje žive u porodici sa jakim zahtevima i očekivanjima češće obolevaju od anoreksije. Anoreksične ljude takodje često prati trend poricanja da imaju problem.


Ilustracija Piksabej

Oboleli imaju i slab nivo samopouzdanja a u doba puberteta i adolescencije , ukupan osećaj mogu da pogoršju hormonalne promene, ideali i divljenje vitkim ljudima, holivudskim zvezdama...

Statistika

Anoreksija se uglavnom javlja  između 12. i 25. godine života i to kod 0,3 do 0,5% mladjih žena,  i kod oko 1 odsto adolescenata. Češće se javlja u zapadnoj kulturi, svetu baleta i mode.

Lečenje

Deo terapije koja će pomoći u lečenju ove bolesti je psihoterapija, zatim stalni nadzor lekara, poseban prilagodjen režim ishrane, ali se terapija i lečenjerazlikuju od pojedinca do pojedinca jer neki nikako nisu spremni na saradnju.
Bolničko lečenje je obavezno ako osoba izgubi više od 25% svoje uobičajene telesne težine.

Podrška porodice pri lečenju je jako bitna, dok se od lekova koriste uglavnom lekovi za jačanje apetita, antidepresivi… Ako medicinski tretman izostane, smrtnost će se javiti u petini slučajeva! 

Simptomi 

Osim brzog gubitka težine, od simptomase primećuju strah od debljanja, preterivanje sa vežbanjem, zatvor, suva koža, maljavost lica, opadanje kose, gubitak mesečnog ciklusa, polne želje...

U slučaju da primetite neki od simptoma kod Vama bliske osobe, razgovarajte otvoreno sa njom i uputite je lekaru .

Moguće da ćete se susreti sa poricanjem i odbijanjem, ali budite uporni jer na kraju krajeva - možete i treba da pomognete!

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA