„POTREBNO VIŠE PAŽNJE I ULAGANJA U PALIJATIVNO ZBRINJAVANJE U SRBIJI“, PORUČUJE PRINCEZA KATARINA

Ponedeljak, 26. oktobar 2020. 12:41
Autor: OS
Izvor: OS, Kraljevski dvor

Svetski dan hospisa i palijativnog zbrinjavanja obeležen je u Srbiji i u svetu 10. oktobra.Iako veoma važna za kvalitet života pacijenata suočenih sa neizlečivom bolešću, kao i njihovih porodica, ovakva vrsta medicinske nege još treba u potpunosti da zaživi u Srbiji.

Nj.K.V. Princeza Katarina već dugo apeluje na važnost palijativne nege. Upravo razgovor o ovoj temi biće jedan od važnijih na Konferenciji medicinskih sestara i tehničara srpske dijaspore, koju organizuje Fondacija Princeze Katarina po prvi put u aprilu 2021.

Pored podizanja svesti o ovoj temi, Princeza Katarina kroz različite akcije doprinosi razvoju palijativne nege u Srbiji. U junu 2013. godine Princeza Katarina otvorila je prvi Palijativni centar u Srbiji „Princeza Katarina centar za palijativnu negu“ u okviru Kliničkog centra Niš.

Centar je otvoren zahvaljujući donaciji vrednoj više od 100,000 EUR koju su obezbedile Fondacija Princeze Katarine i dr Elejn Lajkok. Takođe, Princeza Katarina aktivno pomaže i prvoj specijalizovanoj dobrotvornoj organizaciji za palijativno zbrinjavanje u Srbiji, BELhospice.

„Palijativna nega je važna, ali kod nas treba biti još zastupljenija. Današnji datum treba da podigne svest o značaju Palijativnih centara i palijativne nege. Svaki pacijent ima pravo na pomoć i dostojanstven tretman“, istakla je Princeza Katarina.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA