Magnezijum i sva njegova bogatstva

Subota, 03. april 2021. 16:26
Autor: OS
Izvor: OS, The List, Healthline

Poznat kao umirujući mineral, magnezijum podržava vitalne procese u našem telu. Pozitivne rezultate daje kod grčeva u mišićima, kod aritmija i digestivnih problema, delimično kod depresivnih stanja. Nedostatak magnezijuma može uticati na kvalitet života.


Foto/Pixabay

Na tržištu postoji u vidu praha, kapsula, tinktura, a najnovije studije pokazuju da je magnezijum važan za oporavak od svakodnevnog stresa.
 
Pored toga, njegove opuštajuće osobine koje utiču na nebrojene funkcije u telu takođe pomažu da se telo opusti i zaspi. Ovaj mineral je sastavni deo skoro 600 bioloških procesa i, nažalost, mnogim ljudima nedostaje. Magnezijum deluje na sve ćelije u telu, što znači da ga svaki sistem zahteva da bi funkcionisao.
 
Magnezijum direktno utiče na centralni nervni sistem, koji je odgovoran za odgovor opuštanja poznat kao parasimpatički nervni sistem.

Pored toga, pošto utiče na hormonalni sistem, magnezijum podstiče proizvodnju melatonina - druge supstance potrebne za spavanje. Ova aminokiselina nerve dovodi u stanje opuštenosti, a magnezijum se vezuje za svoje receptore da bi san bio mirniji.

Odrasli koji su uzimali 500 mg magnezijuma pre spavanja imali bolji kvalitet sna od onih koji su uzimali placebo, navodi se u studiji.

Magnezijum opušta mišiće, oslobađa bol i dovodi telo u duboko stanje odmora. Budući da je spavanje tako usko povezano sa mentalnim zdravljem, ovaj podsticaj takođe pomaže u smanjenju anksioznosti i depresije.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA