Spavanje duže od devet sati može povećati rizik od moždanog udara

Četvrtak, 02. januar 2020. 15:05
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: Foto; Piksabej

Spavanje duže od devet sati tokom noći i dremanje više od 90 minuta tokom dana, mogu povećati rizik od moždanog udara, pokazuju poslednja
istraživanja.Istraživanje je sprovedeno u Kini tokom kojeg je ispitano 31.750 osoba prosečne starosti 62 godine, a rezultati su objavljeni u časopisu "Neurology".

Studija je pokazala da je mogućnost dobijanja moždanog udara kod osoba koje spavaju duže od devet sati, za 23 posto veća u odnosu na one koji spavaju sedam do osam sati.

Takođe, rizik od moždanog udara kod osoba koje tokom dana redovno dremaju duže od 90 minuta za 25 posto je veći u odnosu na one koji spavaju najviše sat ili nikako.

Istraživanje pokazuje i da oni koji su spavaju duže od devet sati tokom noći i više od 90 minuta tokom dana, imaju za 85 posto veći rizik od moždanog udara.

Tokom studije, zdravstveno stanje ispitanika je praćeno šest godina, a u tom periodu 1.557 njih je dobilo moždani udar.

Ksiaomin Zang, sa univerziteta Huahong, navodi da ovi rezultati ukazuju da je potrebno uraditi dodatna istraživanja o povezanosti dugog spavanja i rizika od moždanog udara.

Dodaje da su prethodna istraživanja pokazala da oni koji dugo spavaju tokom noći ili dana imaju neželjene promene u nivou holesterola.

"Osim toga, dugo spavanje tokom noći i dremanje tokom dana mogu ukazivati na neaktivan način života, što takođe može biti povezano s povećanim rizikom od moždanog udara", ističe Ksiaomin.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA